Ex ovo omnia, Munasta tulee kaikki

0
Jokaisessa kananmunassa on leima, josta voi selvittää munan alkuperän.

400 vuotta sitten eli englantilainen lääkäri William Harvey , jota pidetään verenkierron keksijänä. Wikipedian mukaan hän tutki myös elämän syntyä, ebryologiaa. Hän esitti periaatteen Ex ovo omnia , jonka mukaan kaikki elämä on syntyisin munasta.

Kananmunasta todella on moneksi. Kansainvälistä kananmunan päivää vietetään ensi perjantaina 14. lokakuuta. Englanninkielinen kananmunasta kertova sivustointernationalegg.comkertoo, että tänä vuonna kananmunapäivän teemana on Kananmunilla parempaa elämää. Teema viittaa paitsi kananmunan ravitsemuksellisiin terveysvaikutuksiin myös tuotannon pieneen ympäristöjalanjälkeen sekä kananmunien ympäri maapalloa ihmisille tuomaan toimeentuloon, parempaan elämään.

Tiesitkö tämän kananmunasta?

Kana kesytettiin noin 5000 vuotta sitten Kaakkois-Aasiassa. Suomessa kanoja tiedetään olleen jo 1200-luvulla, mutta vasta 1900-luvun alussa niiden pito kotieläiminä yleistyi. Siirtyminen enintään muutaman sadan yksilön kotitarvekanaloista tuhansien kanojen tuotantokanaloihin alkoi 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa. Siipi.net

Kananmuna on herkullinen ja helppo yksittäispakattu eväs ilman muovia! Mtk.fi

Kananmuna on hyvä ja monipuolinen proteiinin lähde. Kolesterolia alentavassa ruokavaliossa ja valtimotauteihin sairastuneilla kananmunan keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 kappaleeseen viikossa, koska siinä on runsaasti kolesterolia. Terveyttä ruoasta, suomalaiset ravitsemussuositukset

Yksi lähtökohta Laitilan kehittymiselle kanapitäjäksi on Kirkonkylässä asuneen värjäri Josef Leivon käynti kananhoitokursseilla Köyliössä vuonna 1904. Leivo toi kursseilta tullessaan joitakin rotukanoja, ruskeita leghorneita, jotka hyvällä hoidolla osoittautuivat ennennäkemättömän hyviksi ahkeraksi munijoiksi. Kun munilla oli vielä paikkakunnalla kysyntää, ryhtyivät monet muutkin kyläläiset parantelemaan kanankoppejaan ja hankkimaan rotukanan poikasia. Kari Alifrosti ja Jukka Vehmas: Laitila 1900-luvulla

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Munax on kasvanut kolmen kananmunatuottajan perustamasta kananmunapakkaamosta isoksi kananmunatuotteiden jalostajaksi ja kehittäjäksi, joka työllistää noin 120 työntekijää. Vuoden alusta toimitusjohtajana työskennellyt Matti Nyfors luotsaa yritystä, joka uskaltaa sanoa omistavansa Euroopan moderneimman tuotantolaitoksen. Laitilan Sanomat 13.5.2022

Kananmunia tuotettiin 18 miljoonaa kiloa huhti-kesäkuussa, mikä on neljä prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Kananmunista 34 prosenttia oli virikehäkkimunia, 54 prosenttia lattiamunia, kolme prosenttia ulkomunia ja yhdeksän prosenttia luomumunia. Luke.fi , kananmunien tuotanto, tilasto julkaistu 5.8.

Kananmunapakkauksessa ilmoitetaan paras ennen -päivämäärä, joka on 28 päivää muninnasta. Muna säilyy kuitenkin käyttökelpoisena yleensä reilusti pidempään, kun sen säilyttää oikein. Sen rakenne saattaa iän myötä hiukan muuttua, mutta se ei estä käyttöä. Kultamuna.fi

Kananmunan tärkein ominaisuus leivonnassa on sen kyky muodostaa kestävä ja pysyvä vaahto. Kuumentaminen jähmettää vaahdon ja saa aikaan kuohkean rakenteen esimerkiksi täytekakkuihin ja leivoksiin. Munavaahdon avulla kakku kohoaa uunissa. Vinkki: Vaahto laskee, jos sitä vatkaa liian kauan tai seisottaa pitkään. Martat.fi

Kananmunantuotanto elää murrosta. Virikehäkit väistyvät ja lattiatuotanto yleistyy, mutta samalla Suomessa on noussut toinenkin ilmiö: pakkaamojen omat kanalat.

Vuosina 2020–2023 Suomeen nousee ainakin kymmenen uutta kanalaa, joiden omistaja on sopimustuottajan sijaan pakkaamo. Maaseudun Tulevaisuus 6.3.2022

Kananmunan kuori saattaa joissain tapauksissa olla varsin sitkeästi kiinni valkuaisessa, jolloin kuoren irrottaminen saattaa jättää käsiin pelkän keltuaisen. Kyseessä on usein tuore kananmuna. Tuoreen munan ja kuoren välissä oleva kalvo on vielä sitkeä, mistä johtuen kuorenpalaset eivät lähde helposti irti. Kananmuna onkin parhaimmillaan keitettäessä vasta reilun viikon kuluttua muninnasta. Munax.fi

Monet kananmunantuottajat elävät tällä hetkellä kovassa ristipaineessa. Viime kuukausien raju kustannusten nousu on syönyt alan kannattavuutta ja samaan aikaan virikehäkkikanalat pitäisi muuttaa lattiakanaloiksi. Salon Seudun Sanomat 1.8.2022

Iida Kauppi