Golflyönteihin uutta tarkkuutta – Mika Kuusiston kehittämä laite kulkee harrastajien luokse

0
Mika Kuusisto (oik.) toi Geometric golf -laitteen Uudenkaupungin golfklubille, jossa tarkkuutta pääsee todennäköisesti harjoittelemaan myös ensi vuonna. Henri Hilpinen otti laitteen ilolla vastaan.

Mika Kuusisto oli viitisen vuotta sitten pelaamassa golfia Porvoossa. Uusikaupunkilaisen lyönnit eivät aivan osuneet ja puskia pitkin kulkiessaan hän ajatteli, että pitää olla jokin keino harjoitella lyöntejä.

– Sitten useampi lamppu syttyi ja soitin patenttitoimistoon, Kuusisto kertoo.

Paljastui, että erilaisia osumatarkkuuslaitteita maailmalta löytyy, mutta yhdenkin maahan upotetun laitteiston kokonaishinta on 25 miljoonaa euroa.

– Mietin, mitä voisi tehdä edullisemmin. Ja matkalla tehtiin monia virheitä, Kuusisto naurahtaa.

Itseoppinut keksijä kehitti laitteen, jolla voi harjoitella tarkkuutta. Hän otti yhteyttä kirkkonummelaiseen Hirsala Golfiin, josta Geometric golfista innostuttiin niin, että laite vietti siellä kaksi vuotta.

Nyt Kuusisto on palaamassa alkuperäisen idean lähteille eli laite voi kiertää tapahtumasta toiseen.

– Viemme laitetta tapahtumiin eri puolille Suomea, missä on paljon harrastajia. Se on meidän juttu.

Laitekokonaisuus vieraili ensin syyskuussa Keimolassa ja viikkoa myöhemmin Uudenkaupungin golfkauden päätöstilaisuudessa.

Uudenkaupungin Golfklubin toimitus- ja toiminnanjohtaja Henri Hilpinen kertoo, että ihmiset tykkäsivät laitteesta paljon.

– Mika on seuran ukilainen jäsen ja laite on täältä kotoisin. Hienoa, että saatiin se tänne kotikentälle, Hilpinen sanoo

Lyöntimatot tuotiin lasitetun terassin eteen, jolloin ihmiset pystyivät seuraamaan kilpailua ruoan ja juoman parissa.

Leikkimielisen kilpailun voittanut Hilpinen näkee laitteessa paljon potentiaalia. Golfissa on perinteisesti pitänyt hankkia green card, jotta pääsee kiertämään kenttiä, mutta Geometric golfin avulla voi harjoitella lyöntejä ja myös kilpailla ilman jäsenyyksiä.

Kuusistolla on haaveena, että ideaa voisi myydä ulkomaille siten, että olisi franchising-yrittäjiä eri puolilla maailmaa. Ensimmäiseksi kontakteja on luotu Tukholmaan.

Toimitusjohtaja Kuusisto kertoo, että Geometric golfilla on yhteensä kuusi osakasta.

Mobiiliratkaisulla toimivia laitteita on toistaiseksi vasta yksi. Suurta tikkataulua muistuttavan maalilaitteen lisäksi kalustoon kuuluu vaunu, joka sisältää tietotekniikkaa ja ison tv-ruudun, josta pistetilanteen näkee reaaliaikaisesti.

Palloja on kahtatoista eri väriä ja laite tunnistaa aina minkä värinen pallo menee mihinkin sektoriin.

Vaikeustasoa voi muuttaa laiteta kallistelemalla tai siirtämällä.

– Kännykällä voi ohjata kulmaa ja etäisyyttä, Kuusisto selventää.