”Haikaratalo” sai haikaransa

0
Teräslevyistä valmistettujen haikaralintujen suunnittelija Markus Kotiranta ja idean isä Tarmo Kangas ovat valmiiseen teokseen tyytyväisiä.

Alisenkadun ja Myllykadun kulmassa sijaitsevaan tiilikerrostalon päätyseinään valmistui viime torstaina teräslevyistä leikatut haikaralinnut koristamaan keskustan katukuvaa.

Kyseisellä tontilla on aikanaan 1700-luvulla asunut Matti Haikara, jonka kunniaksi talolle sekä tontille Haikara-nimi on aikoinaan annettu. Idean isä, asunto-osakeyhtiö Haikaran taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tarmo Kangas, voi olla tyytyväinen valmiiseen teokseen.

– Valmis työ näyttää jopa paremmalta, mitä aluksi suunnitteluvaiheessa ajattelimme. Jo vuosia sitten keksisin tämän idean ja olen yrittänyt ajaa asiaa läpi meidän taloyhtiön hallituksessa. Keväällä saimme hyväksytyn päätöksen kokouksessa, Kangas kertoo.

Teoksen on suunnitellut paikallinen taiteilija Markus Kotiranta. Teos ehti hiukan muuttua suunnitteluvaiheessa ja suuret teräslevyt viivästyttivät hiukan alkuperäistä valmistumisaikataulua. Lisäksi kirkasta rosteripintaa piti himmentää, ettei levyjen pinnasta heijasta aurinko häiritsevästi muihin asuntoihin.

– Tykkään piirrellä ja suunnitella kaikenlaista tietokoneella, niin ei teos ollut suunnittelunäkövinkkelistä haastava. Hiukan teos muokkaantui, kun linnut eivät mahtuneet yhdelle levylle, Kotiranta toteaa.

Levyt tulivat Segeriltä ja Kotiranta hitsasi ne Ville Salon kanssa. Leikkauspiirustuksissa auttoi Vakka-Suomen Designtuotanto. Kangas ja Kotiranta kiittävät auttavia tahoja sekä Uudenkaupungin Suomalaisen seuran säätiötä ja kaupungin kulttuuritoimea avustuksista.

– Myöhemmin olisi hienoa saada vielä valot seinään, jotta teos voisi näkyä hyvin myös pimeällä. Toivottavasti myös muut kaupungin kiinteistönomistajat kiinnostuisivat hankkimaan seinämaalauksia tai muuta taidetta katukuvaan, Kangas toivoo.