Halloween-pirskeitä ja pehmeitä arvoja – Monipuolinen yrittäjyys auttaa unelmien toteuttamisessa

0
Susanna ja Marianne Mäntylä toivottavat tervetulleeksi Kauhujen taloon.

Vuonna 1939 rakennettu Vehmaan työväentalo seisoo osittain puiden takana piilossa korkealla kallion päällä. Rakennus aiheuttaa hieman kylmiä väreitä, vaikka olisi kirkas aurinkoinen päivä. Lokakuun alun kalseat kelit viilentävät rakennuksen sisätiloja niin, että ulkona on lämpimämpää kuin sisällä.

Kolkosta ulkomuodosta huolimatta rakennuksen sisällä on kuitenkin iloista energiaa, kun Mäntylän siskokset suunnittelevat yhdessä rekvisiittaa tulevaa, halloweenina järjestettävää Kauhujen talo -tapahtumaa varten.

Pienestä asti työteliäät siskokset Marianne ja Susanna Mäntylä pitivät 15–18-vuotiaina Vehmaalla kesäkahvilaa. Kymmenen vuotta sitten Mäntylät ostivat Vehmaalla sijaitsevan Vinkkilän Grillikahvion. Pitkään mietinnässä oli ollut oman ravintolan tai baarin perustaminen, sillä ravintola-alan töistä molemmilla oli aiempaa kokemusta.

– Olimme molemmat myös työskennelleet grillillä entisen omistajan aikana ja paikan tullessa myyntiin soitin Susannalle, joka oli silloin Lapissa töissä, kysyäkseni, että pitäisikö se ostaa, kertoo Marianne.

Grillin yhteydessä on järjestetty erilaisia tapahtumia; on ollut kirpputoria, esiintyjiä, venetsialaiset ja kesäkauden avajaisia, sillä tapahtumien järjestäminen on molemmilla ollut aina sydäntä lähellä.

Nyt ensimmäistä kertaa työn alla on grillistä erillinen tapahtuma, halloween-juhla, joka järjestetään 29.10. kauhujen talossa, eli luonnollisesti vähän rähjäisessä Vehmaan työnväentalossa.

– Tykätään järjestää kaikenlaista, ja ajatuksena on, että jos jotain haluaa, se on itse tehtävä, nauraa Marianne.

Marianne omien sanojensa mukaan elää ja hengittää halloweenia ja on aiemmin järjestänyt halloween-juhlia kotonaan. Kauhujen talo -tapahtuma on Mariannelle unelmien täyttymys.

– Jos toinen meistä sanoo, että haluaa tällaista, niin toinen on vain, että okei. Yhdessä voimme pallotella erilaisia ideoita ja lopulta on vain pakko uskaltaa ja kokeilla, Susanna sanoo ja kertoo itse olevansa herkkä ja säikkyvänsä helposti, joten halloween-juhla on Mariannen juttu.

Kaksi vuotta sitten Mäntylät pistivät pystyyn lähituotteita myyvän Vemo’s -nimisen puodin. Vemo’s oli taasen Susannan suuri haave ja yrittäjyydessä parhaaksi asiaksi Susanna mainitseekin monipuolisuuden.

– On grilliä, on pehmeitä arvoja edustava lähituotepuoti ja sitten vielä Mariannen Halloween-pirskeet.

Suurin osa yrittäjien arjesta kuluu grillin parissa. Marraskuussa Vemo’s avaa pienen syystauon jälkeen ovensa joulupuotina. Korona-aika on koetellut, eikä helppoa ole ollut, mutta siitä huolimatta grillin 10-vuotista taivalta juhlittiin kesän ajan erilaisilla tapahtumilla.

– Nyt kun ei tiedä yhtään, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, niin mennään täysillä. Jos kaadutaan, niin kaadutaan kunnolla, Susanna toteaa ja molemmat repeävät sen jälkeen hersyvään nauruun.

Halloween-juhlien järjestely on ollut Mariannen mietintämyssyssä jo heinäkuusta lähtien ja rekvisiittaa on raahattu työväentalolle autolasteittain, mutta lisää on vielä luvassa. Esiintyjänä halloween-iltana nähdään Luuvitonen.

– Tänne tulee kauhukuja, jossa on intensiivistä tunnelmaa luomassa näyttelijöitä, ääniefektejä ja valoja, selittää Marianne innoissaan.

Siskosten välinen lämmin suhde näkyy ja kuuluu kauas, ja se onkin yksi voimavaroista. Eroavaisuuksia heidän välillään tietysti on, mutta yksi sama piirre molemmista ainakin löytyy, joka vie siskoksia tapahtumasta toiseen.

– Kyllästytään molemmat nopeasti tasaiseen arkeen, koko ajan täytyy olla jotain pientä säpinää, Marianne nauraa.

– Ja mitä vanhemmiksi tullaan, niin sitä vähemmän sanomme toistemme ideoille ei, jatkaa Susanna.

Sanni Artiola