Hiihto pitää pintansa kuntoilulajina

0
Vahterusringissä pidettiin avausviikonloppuna piirin nuorten hiihtoleiri. Varsinkin vanhempien leiriläisten vauhti uudella lumella oli kova.

Hiihtokausi Vahterusringissä avattiin viime viikolla. Lumen teko kesän jälkeen onnistui hyvin ja hohtavat hanget ovat olleet hiihtäjien ahkerassa käytössä avauspäivästä lähtien. Viikonloppuna paikalla pidettiin myös piirin nuorten hiihtäjien perinteinen kauden avausleiri.

– Talven käynnistys sujui hyvin, tavallaan jopa paremmin kuin ennen. Kun aloimme jäähdyttää putkea syyskuun alkupuolella, sattui sopivan viileät päivät ja yöpakkaset, jotka jouduttivat putken jäähtymistä ja säästivät myös energiaa, kertoo Jarno Ihala .

Lumi tehtiin hyväksi koetulla omalla tekniikalla ja sitä on nyt enemmän kuin koskaan. Mitään isoja korjauksia ei viime kauden jälkeen ole tarvinnut tehdä, vaan kesällä riittivät normaalit huoltotoimet.

– Toiminta on muutenkin vakioitunut. Hiihtopuolella pääsee perinteisellä ja vapaalla tavalla, kuntopuolella voi kävellä, hölkkätä, rullaluistella ja pyöräillä. Vuoden 2021 alussa avattu golf-simulaattorin käyttö oli viime talvena ahkeraa ja varmaan myös tulevana talvena.

Syksyisin putken asiakasmäärä riippuu hyvin paljon säätilasta, sateisella säällä kävijöitä riittää, mutta kauniina syyspäivänä liikutaan ja urheillaan mieluummin ulkona.

– Koronan vuoksi erilaiset tapahtumat ja tempaukset ovat olleet pari vuotta tauolla, mutta toivotaan, että nyt voidaan viedä kausi läpi ilman rajoituksia. Sähkösopimuskin on voimassa pitkälle tulevaisuuteen, joten energian hinnannousukaan ei tuo ongelmia.

Hiihtoleiripäivänä lauantaina paikalla oli myös tohtori Kati Lehtonen , joka hiihtopiireissä tunnetaan paremmin nimellä Pulkkinen. Suomen edustushiihtäjänä hän oli mukana mm. naisten pronssijoukkueessa Trondheimin MM-kisoissa 1997.

– Olen myös toiminut hiihtoliitossa valmentajana. Varsinaiselta ammatiltani olen tutkija Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiössä eli Likesissä. Ja olen edelleen hiihdon aktiiviharrastaja, näiden kaikkien syiden vuoksi olen nyt täällä, hän kertoi.

Työn puolesta kaikki liikuntapaikat ja -muodot kiinnostavat Lehtosta. Vahterusringissä hän ei aiemmin ole käynyt ja hän odottikin innolla edessä olevia kierroksia.

– Nykypäivänä mietitään paljon, mitkä olisivat sellaisia liikuntapaikkoja, jotka palvelisivat mahdollisimman suuria joukkoja ja olisivat kohtuullisen helposti saavutettavissa. Tässä katsannossa hiihto on yksi parhaista, se on monipuolinen ja sopii kaiken ikäisille.

Uusia lajeja tulee koko ajan, nuoria kiinnostavat kilpailumielessä muotilajit, kuten temppupyöräily ja frisbeegolf, mutta kuntoilumielessä hiihdon asema on ja pysyy vakaana. Hiihto on tutkimusten mukaan harrastuksena edelleen erittäin suosittua ja se on saanut viime vuosina paljon uusia eri-ikäisiä harrastajia.

Liikuntapaikkojen lisäksi tarvitaan myös tekijöitä ja siinä työssä urheiluseurat ovat avainasemassa. Likesissä mietitään myös, miten yhteiskunta voi järkevimmin tukea seuroja niiden tehdessä äärimmäisen merkityksellistä työtä liikunnan parissa.

– Yksi ongelma on se, että arkinen puurtaminen vapaaehtoistyössä vaikkapa urheiluseuroissa on vähentynyt. Isoissa tapahtumissa kyllä voidaan olla mukana talkoolaisena hakemassa elämyksiä, mutta ei haluta pitkäjänteisesti sitoutua mihinkään.

Jussi Arola