Hyvillä fiiliksillä kohti asepalvelusta – Uudenkaupungin kutsunnat järjestettiin tiistaina Crusellissa

0
Elias Paavola sai määräyksen astua palvelukseen tammikuussa 2024 Kankaanpään Niinisaloon.

Tiistaina 2004-syntyneille uusikaupunkilaisnuorille koitti jännittävä päivä. Noin 85 asevelvollista nuorta saapui kulttuurikeskus Cruselliin kutsuntatilaisuuteen kuuntelemaan, mitä armeija tarjoaa tuleville alokkaille. Tilaisuuden lopuksi jokaiselle määrättiin palveluksen aloittamisajankohta ja -paikka.

Yksi paikalla olevista nuorista oli 18-vuotias Elias Paavola. Lukiossa opiskelevalle Paavolalle inttiin lähtö on aina ollut selvää. Kutsuntatilaisuuteen osallistuminen aiheutti asianmukaista jännitystä.

– Hyvät on fiilikset jännityksestä huolimatta. Mitä nyt vanhempien kavereiden suusta olen kuullut, niin kuulemma meininki armeijassa on ihan sopivaa, vaikka vähän tulee myös pelottelua.

Tilaisuudessa Lounais-Suomen aluetoimiston edustaja kertoi nuorille muun muassa, millaisia tehtäviä Puolustusvoimat tarjoaa eri joukko-osastoissa ja millainen on sotilaan normaali koulutuskierto. Paavola kertoo monen tilaisuudessa kerrotun asian olleen entuudestaan tuntematonta, mutta varsinaisesti mikään asia armeijaelämässä ei yllättänyt.

– Totta kai esimerkiksi nykyinen maailmantilanne mietityttää ja asioita tulee seurattua, mutta se ei ole mun asennettani muuttanut inttiin lähdön suhteen.

Paavolalla on mukana kutsuntalautakunnan antama lappu, jossa hänet on määrätty suorittamaan palvelusta tammikuussa 2024 Porin Prikaatin Niinisalon varuskuntaan Kankaanpäähän. Mitään erikoisalaa ei Paavola ole vielä ehtinyt miettiä.

– Tykistöhommat vähän kiinnostaisi eli se voi olla yksi vaihtoehto. Isä on kovasti yrittänyt suositella aliupseeri- tai reserviupseerikoulua. Sen näkee sitten myöhemmin palveluksessa, haenko sinne.

Tänä vuonna kutsuntoihin osallistuu Suomessa noin 36 900 henkilöä. Lounais-Suomen aluetoimiston kutsuntaupseerina toimiva yliluutnantti Jaska Hyvönen muistutti Uudessakaupungissa nuorille, että asevelvollisuus tulee sitomaan heidät vanhempien sukupolvien kanssa.

– Meillä suomalaisilla on paljon oikeuksia, mutta on myös velvollisuuksia. Te olette nyt aloittamassa yhtä niistä eli asevelvollisuutta.

Vaikka Puolustusvoimilla on moneen yhteiskuntaa kohdistuviin uhkiin varauduttaessa tukeva rooli, Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin muistutus siitä, ettei sotilaallisen voimankäyttöä Suomea kohtaan voida sulkea pois.

– Tämän johdosta yhteiskuntamme on edelleen varauduttava alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen. Tässä Puolustusvoimilla ja teillä asevelvollisilla on merkittävä rooli.

Kaupungin puheenvuoron kutsunnoissa pitänyt kaupunginjohtaja Atso Vainio puolestaan muistutti yleisellä asevelvollisuudella olevan suuri yhteiskunnallinen vaikutus, mikä sitouttaa suomalaiset maanpuolustukseen ja edistää yhdenvertaisuutta.

– Kun jokainen ikäluokka, kuten teidät, koulutetaan kriisitilanteiden varalle, voimme paremmin luottaa siihen, että yllättävässä kriisitilanteessa myös Uudestakaupungista löytyy ihmisiä, jotka ovat tottuneet järjestelmälliseen toimintaan.