Maakunnan asiakasmaksuissa suurta vaihtelua

0

Aluehallitus käsitteli tiistaina esitystä hyvinvointialueen ensi vuoden asiakasmaksuista. Hallitus päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun, sillä maakunnassa on suurta vaihtelua asiakasmaksuissa. Maksujen yhtenäistämisessä on iso työ.

Esimerkiksi vanhuspalvelujen ympärivuorokautisesta hoivasta on laskutettu 22,80 eurosta 48,90 euroon.

Kotiin kuljetettavien aterioiden hinnat ovat vaihdelleet 5,50 eurosta 10,70 euroon per ateria.

Suurta vaihtelua on ollut myös kotisairaalan maksuissa. Tilapäisen kotisairaalan hinta on vaihdellut 20 eurosta 30 euroon. Aluehallitukselle esitettiin, että hyvinvointialueella taksa olisi 22,80 euroa päivää kohti.

Siivouspalvelua kotiin on saanut Varsinais-Suomessa noin 900 ikäihmistä. Yhden siivouskerran hinta on vaihdellut 7,40 eurosta 16 euroon riippuen siitä, missä kunnassa ikäihminen asuu.

Hyvinvointialue päättää, peritäänkö palveluista laissa tai asetuksessa säädettyjä enimmäismaksuja vai peritäänkö enimmäismaksuja pienempiä maksuja. Hyvinvointialue voi päättää myös olla perimättä maksua.