Ihmisten puheista kuuluu yksinäisyys – Seurakunnilla yhteinen Se löytyi -missiotoimisto torin laidalla

0
Se löytyi -toimistoa pyörittävät muun muassa Jukka Valopaasi, Mirjam Valopaasi, Ossi Jääskeläinen, Raila Suoperä, Tuulikki Lehtonen, Ilse Aaltonen, Tauno Laivo ja Marja-Leena Mäkinen.

Torin laidalle on ilmestynyt toimisto, jonka ikkunalla lukee Se löytyi. Se löytyi -missio on kristittyjen yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on antaa vastauksia elämän tarkoitusta etsiville. Uudestakaupungista missiossa ovat mukana Uudenkaupungin evankelis-luterilainen seurakunta ja Uudenkaupungin vapaaseurakunta.

– Pidämme toimistoa tässä ainakin marraskuun puoliväliin asti ja jatkokin on harkinnassa, Ossi Jääskeläinen Uudenkaupungin vapaaseurakunnasta kertoo.

Jääskeläinen kertoo, että vapaaseurakunta ilmoittautui mukaan missioon heti keväällä, kun seurakuntiin oltiin asiassa yhteydessä. Kun myös Uudenkaupungin evankelis-luterilainen seurakunta lähti mukaan missioon, seurakunnat päättivät vuokrata yhdessä tilan, jossa voi kohdata ihmisiä ja jakaa kristillistä materiaalia. Vaikka helluntaiseurakunta ja Katukirkkoyhdistys eivät ole virallisesti mukana missiossa, seurakunnista on lähdetty mukaan tekemään talkootyötä toimistoon.

– Olemme aiemmin järjestäneet Uusikaupunki rukoilee -iltoja yhteistyössä. Nyt tämä toimisto tiivistää yhteistyötämme, Jukka Valopaasi helluntaiseurakunnasta toteaa tyytyväisenä.

Myös Uudenkaupungin ev.lut.seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkula iloitsee seurakuntien hyvästä yhteistyöstä Uudessakaupungissa.

– Se löytyi -mission kaltaiset kampanjat istuvat hyvin luontevasti myös osaksi meidän seurakuntamme toimintaa.

– Erityisesti nyt, kun monien mielissä on Ukrainan kriisi ja sen vaikutukset niin taloudessa kuin pakolaisvirroissa, on hyvä pitää esillä kirkon ja kaikkien kristillisten seurakuntien tarjoamaa toivon näköalaa, Markkula sanoo.

Seurakunnat päivystävät missiotoimistossa vuorotellen. Raila Suoperä helluntaiseurakunnasta korostaa, että tarkoitus ei ole käännyttää ihmisiä, vaan tarjota paikka, johon ihmiset voivat tulla juttelemaan. Tulijoille tarjotaan myös kahvit.

– On täällä käynyt paljon väkeä, esimerkiksi eläkeläisiä, jotka eivät oikein tiedä, mitä nyt kuuluisi tehdä, kun ei ole enää töissä. Monen puheissa kuuluu yksinäisyys, Ossi Jääskeläinen kertoo.

Maahanmuuttajataustaisia ihmisiä on käynyt kyselemässä, mikä paikka oikein on.

Tuulikki Lehtonen helluntaiseurakunnasta sanoo, että myös nuoret etsivät elämäänsä tarkoitusta.

– Olen tehnyt katutyötä ja siinä nuorten ahdistus tulee vastaan.

Jääskeläinen arvelee, että ylipäätään ihmiset alkavat etsiä, kun elämä käy vaikeaksi. Yksi Se löytyi -missiolle kasvonsa antaneista on Suomen pelätyimmäksi rikolliseksi tituleerattu, ex-elinkautisvanki Lauri ”Late” Johansson, jolla on tilillään kolmen miehen murha. Jääskeläinen sanoo, että Johansson on yksi esimerkki siitä, miten uskoontulo voi muuttaa ihmisen.

Jukka Valopaasi helluntaiseurakunnasta sanoo, että juuri armon vuoksi Johanssonin tarina on tärkeä nostaa esille.

Korona on tehnyt hallaa myös seurakuntien toiminnalle. Jääskeläinen kertoo, että kun ihmiset jäivät koronan takia kotiin, sinne he ovat myös jääneet. Toiminnassa näkyy myös, että nuoria on vaikea saada mukaan.

– Uskonnon opetus kouluissa on vähentynyt ja se näkyy. Koko Suomen ja ehkä koko Euroopan ongelmana on, että valtaväestö on mieltynyt uuspakanuuteen enemmän kuin kristinuskoon.

Tuulikki Lehtonen arvelee, että se on myös yksi syy nuorten ahdistukseen. Nuoria ahdistaa, jos elämällä ei ole tarkoitusta.

Missio-toimiston lisäksi Uudenkaupungin seurakunta järjestää missiohenkisen Majatalo-tilaisuuden sunnuntaina 6.11. kello 17 seurakuntakeskuksessa.

– Se löytyi -kirjan pohjalta on tullut myös mukavasti ihmisten yhteydenottoja seurakuntaan ja näihin vastaamme jatkossakin mielellämme, Markkula sanoo.

 

Yksi Se löytyi -missiolle kasvonsa antaneista Ugista

Se löytyi -missioon liittyy kirja, jossa kerrotaan 16 erilaista tarinaa uskoontulosta. Yksi missiolle kasvonsa antaneista on varhaiskasvatuksen S2-opettaja Odetta Lee-Simmons Uudestakaupungista.

Odetta kertoo kirjassa, miten hän lähti Suomesta heti täysi-ikäiseksi tultuaan, koska oli saanut koulussa tarpeekseen nimittelystä ja syrjinnästä.

– Minusta tuli tyttö, jonka katse suuntautui maahan ja joka toivoi, ettei häntä olisi olemassakaan, Odetta kertoo.

Odetta Lee-Simmons kertoo selvinneensä koulukiusaamisesta, koska saattoi uskon kautta käsitellä asiaa. Hän oli tullut uskoon yläkoulussa ystävänsä ansiosta.

11 vuotta sitten hän palasi Suomeen amerikkalaisen aviopuolisonsa ja kahden lapsensa kanssa. Perhe asuu nyt Uudessakaupungissa.