Infektiopoli muuttaa terveyskeskuksen A-taloon

0
Infektiopoli muuttaa A-rakennuksen tiloihin lokakuun lopulla. Tämän jälkeen kaikki avosairaanhoidon palvelut löytyvät tästärakennuksesta.

Infektiovastaanotto muuttaa avosairaanhoidon toimintayksiköistä viimeisenä pois Uudenkaupungin vanhan terveyskeskuksen tiloista.

– Tämän jälkeen kaikki avosairaanhoitoon kuuluvat palvelut löytyvät A-talosta, selvitti avosairaanhoidon vs. palveluyksikön esimies Anu-Leena Salo.

Infektiovastaanotto aloittaa toimintansa uusissa tiloissa maanantaina 31. lokakuuta.

– Infektiovastaanotolle on lyhyt matka kulkea pääoven oikealla puolella olevan sisäänkäynnin kautta. Saman oven kautta kulkevat myös hoitotarvikejakelun käyttäjät, lisäsi Salo.

Infektiovastaanotolle tulijoiden tulee käyttää suunenäsuojainta.

Toimintaan muutto ei tuo muutoksia. Eli arkiaamuisin infektiovastaanotolla otetaan yhä vastaan korvakipuisia lapsia ilman ajanvarausta klo 8-8:45. Tämä palvelu on saanut lapsiperheiltä paljon kiitos ja on tarpeen etenkin taas nyt kun syksyn ja talven flunssakausi kolkuttelee ovella.

– Uutta on se, että yhteistoiminta-alueen muissakin kunnissa on jatkossa aikoja infektiopotilaille. Näin esimerkiksi juuri korvakipuisen lapsen kanssa ei välttämättä tarvitse matkustaa Kustavista Uuteenkaupunkiin, vaan vastaanottoaika järjestyy kotikunnan terveysasemalta, kertoi Salo.

Kaikkia infektiopotilaita ei kuitenkaan ole mahdollista hoitaa omassa kotikunnassa, sillä vain Uudessakaupungissa on tarjolla laboratorio- ja röntgenpalvelut joka arkipäivä. Vehmaalla, Taivassalossa ja Pyhärannassa laboratoriopalvelu on 1-2 päivänä viikossa.

– Avosairaanhoidossa ei ole omaa laboratoriota tai röntgeniä, vaan nämä palvelut löytyvät jatkossakin sieltä vanhasta tutusta paikasta, Tyks Vakka-Suomen sairaalan tiloista, muistutti Anu-Leena Salo

Syksyn toinen uudistus liittyy avosairaanhoidon puhelinajanvaraukseen. Erillinen koronalinja suljetaan ja yhteydenotto avosairaanhoitoon tapahtuu normaalin ajanvarausnumeron kautta.

– Meille tulee päivittäin todella paljon puheluja ja takaisinsoittojärjestelmä on ajoittain hyvin ruuhkautunut. Näiden ruuhkien selvittämiseksi otamme puheluissa käyttöön alavalikot. Eli kun on päivystysasiaa painetaan ykköstä, muuta asiaa kakkosta ja kolmosta kun on tarve saada palvelua englannin kielellä. Näin saamme helpommin perattua puhelutulvasta ne päivystykselliset ja kiireelliset asiat, selvitti Salo.

Hoitotakuun aikataulujen kiristyessä myös avosairaanhoidossa otetaan käyttöön etäasiointi.

– On asioita, jotka eivät vaadi vastaanottokäyntiä, vaan asia voidaan selvittää myös puhelimitse. Tästä syystä lääkärit ovat jatkossa aiempaa enemmän puhelimitse yhteydessä potilaisiin. Nämä lääkäreiden puhelut tulevat tuntemattomasta numerosta. Eli kun puhelimessa vilkkuu ”tuntematon numero soittaa”, niin siihen olisi syytä vastata, totesi Salo.

Uudessakaupungissa syksyn influessarokotusten jako alkaa viikolla 46. Influenssarokotukset hoidetaan Rokottamon tiloissa, eli terveyskeskuksen A-talon vasemmalla puolella olevan, yksikerroksisen siipirakennuksen kaupungin virastotalon puoleisessa päässä.

Influenssarokotuksiin tulevan toivotaan tekevän ajanvarauksen netissä. Influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollisuus ottaa myös koronarokote.