Kalannin koululaisille taas sisäilmasiirto – Uusiksi opetustiloiksi parakit, urheilutalo ja nuorisotila

0
Kalannin Kuuselan koulutilassa ollut opetus siirretään syysloman aikana yläkoulun vieressä oleviin parakkeihin, urheilutalon monitoimitilaan ja nuorisotilaan.

Osa Kalannin koululaisista saa syysloman jälkeen eteensä uuden opiskelutilan. Kalannissa koulukäytössä olevassa Kuusela-rakennuksessa kärsitään nimittäin yhä sisäilmaoireista. Sisäilmaongelmia ei ole kyetty ratkaisemaan eri toimenpiteistä huolimatta.

Kaupungin opetustoimi ja tekninen toimi päätyivät maanantaina siihen, että Kuuselassa pidetyt oppitunnit siirretään toisiin tiloihin.

– Kuuselassa tapahtuva opetus siirretään olemassa oleviin Kalannin yläkoulun vieressä oleviin parakkeihin, valmistuvaan urheilutalon monitoimitilaan ja osittain Kalannin nuorisotilaan. Koivula A jää opetuskäyttöön äidinkielen, matematiikan, fysiikan ja teknisen työn osalta, Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistö kertoo.

Tarkoituksena on, että Kalannin nuorisotilassa olisi mahdollista järjestää sekä opetusta että nuorisotoimintaa.

Kalannin yläkoulu on toiminut väistötiloissa alakoulun rakennuksissa Männäisillä tämän syksyn ajan. Yläkoulun käytössä ovat olleet Kuusela ja Koivula A -rakennukset.

–Kuuselassa ja Koivula A:ssa on tehty toimenpiteitä, jotta niissä voitaisiin olla väistössä siihen asti, kunnes yläkoulun remontti Urheilutiellä valmistuu. Näitä korjaavia toimenpiteitä on tehty ennen väistöön siirtymistä ja myös syksyn mittaan, Kivistö toteaa.

Kaupunki hankki Männäisten koulukiinteistöihin viime vuonna ilmanpuhdistimia ja tänä vuonna tilakohtaisia puhdistimia lisättiin entisestään.

– Tekninen toimi käytti tiloissa sisäilma-asiantuntijana Isec Oy:tä ja toimimme heidän ohjeiden mukaan ja myös käyttäjien palautteita kuunneltiin herkästi esimerkiksi säännöllisin yhteydenotoin, kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari sanoo.

Urheilutiellä sijaitsevan yläkoulurakennuksen remontti on kesken ja sen arvioitu valmistumisaika oli alun perin vuodenvaihteessa. Kiinteistöstä uusitaan esimerkiksi ilmanvaihtokoneet ja -kanavat.

– Yläkoulun tiloista on löytynyt yllätyksiä eli lisäkorjauskohteita, joiden arvellaan siirtävän yläkoulun käytön uudelleen alkamista kevään hiihtolomalle. Urakoitsijan kanssa on sovittu, että urakkaa ryntäytetään mahdollisimman paljon ja pyrimme kuitenkin tuohon vuoden vaihteeseen, Nikkari kertoo.

Nyt toteutettavat opetustilaratkaisut ovat voimassa siihen asti, kunnes yläkoulun remontti Urheilutiellä valmistuu.

– Oppilaat ruokailevat Urheilutien ruokalassa samaan tapaan kuin keväällä. Kuuselan kiinteistöstä jää käyttöön vain liikuntasali, jossa on muutamia koulun liikuntatunteja ja iltatoimintaa, Kivistö lisää.

Kivistö korostaa, että oppilaiden lukujärjestykset eivät muutu, mutta yläkoulun oppilaille tulee siirtymisiä Männäisten koulun ja Urheilutien koulujen välillä noin kerran päivässä. Yhteensä Kalannin yhtenäiskoulussa on 324 oppilasta.

– Muutto Kuuselan opetustiloista muihin tiloihin tehdään ensi viikolla eli syysloman aikana. Koulu aloitetaan uusilla järjestelyillä syysloman jälkeen. Tiedotamme oppilaita järjestelyistä ja uusien luokkatilojen sijainnista erikseen, Kivistö lisää.

Männäisten kouluun liittyvät väistötilajärjestelyt päättyvät Nikkarin mukaan vuoden vaihteessa tai viimeistään helmikuussa. Alakoulun käytössä nyt olevat väistötilaparakit on hankittu noin kolmeksi vuodeksi, mutta sopimuksessa on myös kahden vuoden lisäoptio.

– Väistötilaparakit yläkoulun kupeessa toimivat Wintterin valmistumiseen asti ja ehkä vielä alakoulun järjestämisratkaisuun saakka eli joko sen ajan, mikä menee yläkoulun saneeraamiseksi alakouluksi tai uuden alakoulun rakentamisen ajan, Nikkari lisää.

Seuraavien vuosien aikana kaupungissa on päätettävä, saneerataanko Kalannin yläkoulu laajemmin alakoulukäyttöön vai rakennetaanko alueelle uusi alakoulu.

– Päätös tehdään myöhemmin. Yläkoulu on korjattavissa, joten vaihtoehtoja on kaksi, Nikkari toteaa.

Yläkoululaisten siirrosta monitoimijatalo Wintteriin on tehty päätös jo aiemmin.