Kevennä kaasujalkaa

0

Maanteillä otetaan käyttöön talvinopeusrajoitukset lokakuun loppuun mennessä. Ajoitus on hyvä, sillä auton renkaat ovat sutineet jo muutamana aamuna siihen malliin, että liikenteessä pitää olla varovainen. Jos aamulla ajelee liukkaalla tien pinnalla, niin iltapäivällä kuljettajaa kiusaa matalalla paistava aurinko tai vettä piiskova sadekuuro. Syksyn säät ovat vaihtelevia ja altistavat onnettomuuksille. Lisäksi peurat ja hirvet ovat liikkeellä.

Väyläviraston mukaan alemmat nopeudet parantavat liikenneturvallisuutta merkittävästi. Tutkimuksen mukaan talvirajoitusten ansiosta vuosittain säästyy keskimäärin kahdeksan ihmisen henki ja 36 jää loukkaantumatta. Alemmat ajonopeudet antavat autoilijoille enemmän aikaa havaintojen tekemiseen.

Tänä syksynä kaasujalan keventäminen myös palkitsee. VTT:n mukaan alemmat talvinopeudet voivat vähentää polttoaineen kulutusta lähes 20 prosenttia. Myös päästöt vähenevät, teiden päällysteet kuluvat hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Ajonopeuden laskeminen on siis monesta syystä järkevää.

Samaan syssyyn ajonopeuden alentamisen kanssa autoilijat joutuvat miettimään, milloin auton alle pitäisi vaihtaa talvirenkaat. Vanhan tieliikennelain aikana autoissa oli talvirengaspakko. Autoon oli vaihdettava talvirenkaat viimeistään joulukuun alussa ja pakko jatkui helmikuun loppuun. Uuden tieliikennelain myötä autoilijalle tuli enemmän vastuuta renkaiden oikea-aikaisesta vaihtamisesta. Kesärenkailla saa ajaa vielä joulukuussa, ellei keli vaadi talvirenkaita. Nykyinen laki aiheuttaa autoilijalle päänsärkyä, sillä väärillä renkailla ajaminen ei ole fiksua: kuivalla tienpinnalla nastat kuluvat turhaan, nastoilla ajaminen kuluttaa myös asfalttia ja aiheuttaa tarpeetonta rengasmelua.

On autossa sitten mitkä renkaat tahansa, maltti on liikenteessä aina valttia.

Teija Uitto