Korkomarkkinoilta löytyy taas sijoituskohteita

0
Sijoittajan kannattaa suosia perinteisiä yhtiöitä, mutta myös korkosijoitukset tuottavat taas mukavasti, kertoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari odottaa korkojen nousun jatkuvan edelleen, koska nykyisessä tilanteessa keskuspankit eivät voi hellittää tiukasta talouslinjastaan.

– Korkojen noususta on sellainen seuraus, että korkosijoitukset tuottavat taas mukavasti, joten korkomarkkinoille sijoittaminen alkaa olla varteenotettava vaihtoehto siirtää osa sijoituksista pois osakkeista, totesi Saari OP Lounaisrannikon sijoitusillassa.

Yleisen korkotason ja riskilisien nousu ovat nostaneet korkosijoitusten tuottotasot korkeimmilleen pitkään aikaan ja tarjoavat jo hyvän suojan negatiivisille yllätyksille. Korkosijoitukset tarjoavatkin houkuttelevia tuottomahdollisuuksia osakemarkkinoita maltillisemmalla riskillä, Saari sanoo.

Sijoittaminen kannattaa, sillä rahan ostovoima vähenee ja varmimmin häviää, kun pitää rahat pankkitilillä, Saari toteaa. Mielessä kannattaa pitää perinteiset yhtiöt ja korkosijoitukset. Esimerkiksi lääketeollisuus on hyvin suojassa suhdanteiden heikkenemiseltä ja jos haetaan energiakriisin voittajaa, niin se on energiateollisuus.

– Sijoituksia miettiessä on hyvä muistaa myös, että korkojen noustessa pankkien tuotot nousevat ja tietoturva on kovassa nosteessa, kyberiskuja tehdään ja niihin pitää varautua.

Sotaa käydään Euroopassa, inflaatio kurittaa kuluttajien ostovoimaa, keskuspankit tekevät historiallisen nopeita koronnostoja, työvoimasta on huutava pula, energiakriisi uhkaa talven lähestyessä ja poikkeukselliset sääolot kärjistävät ruokakriisiä.

– Pelikenttä ei ole sijoittajalle helppo, takapakkia ottanut globalisaatio uhkaa jarruttaa pitkään jatkunutta kannattavuuden paranemista, edessä häämöttävästä taantumasta puhumattakaan.

Saari arvioi kuluttajien ostovoiman vähenevän EU-alueella noin 6 % vauhtia, eikä monille kotitalouksille jää mitään säästöön. Lisäksi inflaatio laukkaa ja palkankorotukset tulevat kaukana perässä.

– Globaalin talouden näkymä ei kuitenkaan ole pelkkää epävarmuutta, erityisesti palvelualat nauttivat nyt korona-aikana syntyneen patoutuneen kysynnän purkautumisesta. Kotitalouksien pandemia-aikana keräämät säästöt antavat palvelukysynnälle polttoainetta vielä joksikin aikaa.

Sähkön hintaa säätelee sen kallein tuotantomuoto, siis kaasu, ja onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko teollisuudelle sähkön käyttörajoituksia. Energian hinta vaikuttaa myös välttämättömyystuotteiden hintoihin, joiden arvioidaan nousevan 15–20 prosenttia.

– Yritysten tulosennusteet ovat mielestäni liian optimistisia ja osakesijoittajan kannattaa epäilemättä jatkossakin suosia kannattavia perinteisiä yhtiöitä, sillä korkeiden korkojen vuoksi uusien yhtiöiden tulostavoitteet ovat vasta vuosien päässä.

Arto Kanerva