Kuinka tehdä roskasta taidetta

0
Hannele Salmela on käyttänyt vanhoja tiiliä ja kirjaston poistokirjoja materiaalina Kiertorata -näyttelyn töissä. Taustalla näkyy näyttelyn kuraattorin Jori Tapio Kalliolan esille nostama, mikroateriakulhoista tehty työ, jonka on luonut Jorma Perhe.

Uudenkaupungin kulttuurikeskus Crusellissa avataan tänään oivaltava ja erilainen taidenäyttely. Kiertorata-nimeä kantavan näyttelyn kaikki teokset on valmistettu kierrätysmateriaalista. Näyttelyä on ollut tekemässä 17 taiteen tekijää Uudestakaupungista ja sen lähialueilta. Näyttelyn kuratoinnista ja ripustuksesta on vastannut taiteilija Jori Tapio Kalliola.

– Olen jopa yllättynyt siitä, miten ehjä tästä näyttelykokonaisuudesta tuli ja miten hyvin eri tekijöiden teokset kantavat toinen toisiaan, mietti Kalliola.

Näyttelyä rakentaessa hän ei halunnut etukäteen tietää mitään teosten tekijöistä tai siitä, kenellä on aiempaa kokemusta taiteilijana ja kenellä ei.

– Töissä on käytetty todella oivaltavalla tavalla vanhoja esineitä ja suoranaisia roskia. Lisäksi teoksissa on leikkisyyttä mikä tuo hyvän olon myös katsojalle, korosti Kalliola.

Hän toivoo että Kiertorata-näyttely innostaisi osaltaan myös muita kokeilemaan rohkeasti itseilmaisua käsillä tekemisen keinoin.

– Toivon katsojien saavan näistä töistä virikkeitä ja inspiraatiota, halua myös itse kokeilla erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Ei taiteen tekemisen tarvitse olla mitään mystistä, eikä siihen tarvita mitään vuosien koulutusta tai kokemusta, painotti Kalliola.

Kiertorata-näyttelyn perusideana onkin ollut se että kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuus tehdä itse kulttuuria.

– Mielestäni yksi kaupungin kulttuuritoimen perustehtävistä on luoda mahdollisuuksia sille että mahdollisimman moni voi osallistua ja tuottaa itse kulttuuria, totesi Uudenkaupungin kaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen.

– Idean kierrätysmateriaalista valmistetun taiteen näyttelystä heitti keväällä ilmoille Hilkka Knaapinen. Päätimme toteuttaa näyttelyn avoimella kutsulla niin että kaikki halukkaat saivat osallistua. Me myös kulttuuritoimistossa projektityöntekijänä työskentelevän Suvi Hammarin kanssa soittelimme taidetta harrastaville tuttavillemme ja innostimme heitäkin osallistumaan, lisäsi Pietiläinen.

Jotta näyttelystä tulisi puhutteleva kokonaisuus, kutsuttiin töitä kuratoimaan vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi valittu Jori Tapio Kalliola.

– Kaikki jotka toivat töitään, pääsivät mukaan näyttelyyn. Jonkun verran karsintaa olen tehnyt esille asetettujen töiden lukumäärässä, selvitti Kalliola. Hän pitää Kiertorata-näyttelyä erittäin onnistuneena.

– Esimerkiksi tuo Jorma Perheen teos, missä päämateriaalina ovat kertakäyttöiset mikroateriakulhot , kiteyttää mielestäni loistavasti näyttelyn ytimen. Siinä Ikeamainen halpuus kohtaa taiteellisen ilmaisun ja lopputulos on täyttä modernia taidetta.

Yksi näyttelyssä mukana olevista uusikaupunkilaistaiteilijoista on Hannele Salmela. Hän on käyttänyt maalausten alustana vanhoja tiiliskiviä ja kirjoja.

– Kirjat ovat itse asiassa kirjaston vanhoja poistokirjoja. Olen leikellyt kirjoista minulle merkityksellisiä lauseita ja rakentanut niistä sivuille runoja. Runoja täydentävät kirjaan maalatut maalaukset. Tämä tekniikka on itselleni uusi, mutta olen aivan ihastunut näihin taidekirjoihin ja niiden tekemiseen, enkä taida myydä niistä yhtäkään, hymyili Salmela.

Näyttely on esillä Kulttuurikeskus Crusellissa 24.10.-16.11. ma-ke klo 10-16, to 10-18 ja pe 10-16.