Kysyimme tätä: Miksi maksutonta haravointijätettä saa viedä niin harvoin?

0

Kaupungissa on keskusteltu tänä syksynä siitä, että haravointijätteen maksutonta vastaanottoa järjestetään liian harvoin puista tippuvaan lehtimäärään verrattuna. Kaupungissa syntyvän haravointijätteen ottaa vastaan Lassilan ja Tikanojan (L&T) materiaalinkäsittelykeskus Kaatopaikantiellä. Haravointijätettä saattoi viedä sinne maksutta syyskuun lopulla ja seuraavaksi se on maksutonta viikoilla 42 ja 43.

Haravointijätettä voi kyseisinä viikkoina tuoda maanantaista lauantaihin. Haravointijätettä voi tuoda maanantaista keskiviikkoon kello 8–16, torstaisin klo 10–18, perjantaisin klo 8–15 ja lauantaisin klo 10–15.

Esimerkiksi Turussahan voi viedä haravointijätettä, risuja ja oksia Topinojalle maksutta ympäri vuoden. Sama on myös muilla Lounais-Suomen jätehuollon lajitteluasemilla, mutta ei Uudessakaupungissa. Miksi haravointijätteen vastaanottoaika on näin rajattua, Lounais-Suomen jätehuollon tuotantojohtaja Jyri Metsäranta?

– Jätteiden vastaanotto ja käsittely Uudessakaupungissa hoidetaan kaupungin sekä L&T:n välisen sopimuksen mukaisesti vielä vuoden 2022 loppuun asti. Toimijoiden kesken on sovittu, että haravointijätteet vastaanotetaan maksutta, tempausluonteisesti, tiettyinä viikkoina vuodessa. Muina aikoina vastaanottoon toimitetusta haravointijätteestä maksetaan L&T:n hinnaston mukainen jätteiden käsittelymaksu.

Tulisiko haravointijätettä vastaanottaa maksutta myös tämän jälkeen, osa lehdistähän on yhä puissa.

– Ensi vuoden alusta lähtien jätteiden vastaanotto ja käsittely siirtyy Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n järjestämäksi. LSJH:n kaikilla lajitteluasemilla haravointijätteet ovat maksuttomia ympäri vuoden ja näin myös Uudessakaupungissa ensi vuoden alusta 2023 alkaen.

Haravointijätteen viejiltä on kantautunut viestiä, että jäte toimitetaan samaan paikkaan kuin polttojäte, kuinka tämä palvelee haravointijätteen hyötykäyttöajatusta?

– Maksuttomien keräysviikkojen aikana vastaanotetut haravointijätteet kompostoidaan ja valmis multatuote hyödynnetään lannoitetuotannossa ja–tai viherrakentamisessa. Näin tämä toimii myös ensi vuonna.

Katja Kaartinen