Lauantailautanen: Cipolle rossedi Tropea

0
Sipulipiirakkaan voi käyttää tropealaisen punasipulin sijaan suomalaista keltasipulia.

Etelä-Italiassa, Tropean kaupungissa, tuli vietettyä lomanen lokakuun alkupuolella. Tropean pikkukaupunki valittiin Borgo dei Borghi 2021 -listauksen voittajaksi, eli vuoden 2021 Italian kauneimmaksi kyläksi.

Asukkaita Tropeassa on noin 6300 ja se sijaitsee 110 kilometriä Calabrian vanhimmasta ja suurimmasta kaupungista, aivan Italian saappaankärjessä sijaitsevasta Reggio Calabriasta, josta on enää lyhyt laivamatka Sisilian puolelle.

Tropean alue on tunnettu paitsi kauneudestaan myös miellyttävän makeasta ja mehukkaasta pitkänomaisesta punasipulistaan, cippola rossosta.

Punasipulia käytetään paljon paikallisissa ruuissa, kuten sipulipiirakoissa ja -munakkaissa, hillokeissa ja salaateissa siivutettuna. Villeimpänä vaihtoehtona on gelato cipolla rosso, eli punasipulijäätelö. Maistakoon ken tohtii.

Paikallista punasipulia on myynnissä niin suurissa supermercatoissa kuin pienissä erikoisliikkeissä, joita löytyy useita Tropean keskustasta. Sipulia on tarjolla painavina letteinä ja yksittäisinä sipuleina.

Sipuli viljellään muhevaan maahan, usein melko pienille viljelyaloille, sillä Calabriassa 90 % maasta on vuoristoa, joka on sekä hankalakulkuista että hankalasti viljeltävää.

Ohjeen piirakka on valmistettu suomalaisesta keltasipulista ja miellyttävän makea piirakka tuli tästäkin.

Sipulipiirakka

125 g voita

3 3/4 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

4 isoa sipulia

3-4 rkl voita

1 rkl fariinisokeria

1,5 rkl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

2 keltuaista

3 dl kuohukermaa

1 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

ripaus cayennepippuria

ripaus raastettua muskottipähkinää

Valmista ensin pohjataikina. Nypi voi, vehnäjauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin. Siirrä taikina tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota viipaleita voissa pannulla noin 15 minuuttia. Älä päästä sipuleita tummumaan, etteivät muutu karvaiksi. Lisää joukkoon fariinisokeri.

Voitele suuri piirakkavuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita keskenään kananmunat, keltuaiset, kerma ja mausteet. Siivilöi mukaan vehnäjauhot. Lisää seokseen lopuksi mukaan sipulisilppu. Kaada seos esipaistetulle piiraspohjalle.

Jatka 225 asteessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen.

Tarjoile piiras lämpimänä teen tai valkoviinin kanssa.

Tiina Perähannu-Silvola