Lauantailautanen: Vaniljainen vispipuuro

0
Vispipuuron marjaksi valikoitui tällä kertaa mustaherukka. Viimeinen silaus tulee vaniljakastikkeesta.

Syksyn ehdoton herkku on suuri kulhollinen unelman pehmeää, poutapilven kevyttä vispipuuroa. Kun vispipuuroa nauttii ensimmäisiä lusikallisia, tuntuu kuin suussa olisi kevyttä pilven hattaraa.

Oikeasti vispipuuro on vaahdotettua mannapuuroa. Muutos puurosta vispipuuroksi vaatii rivakkaa sähkövatkaimen käyttöä jopa kymmenen minuutin ajan. Ennen sähkövatkaimen tai monitoimikoneen käynnistämistä puuron pitää olla vähintään kädenlämpöistä ellei sitten kokonaan jäähtynyttä.

Puuroon voi käyttää marjat kokonaisina tai sitten siivilöidä kuoret pois. Jos marjat jätetään puuroon, väri on intensiivisempi ja kuitujen ansiosta puuro on terveellisempi. Jos taas marjat siivilöidään pois, silloin saa kauniimman ja kuohkeamman lopputuloksen.

Vispipuuro on maistuva jälkiruoka, välipala, aamu- tai iltapala. Ihan monelle aterialle sitä ei kuitenkaan riitä, sillä niin hyvää se on.

Meillä on tehty aikanaan vispipuuroa monitoimikoneen vispauskulhossa. Kerran kävi kuitenkin niin, että koneen kierrokset olivat täysillä ja kone pääsi liikkumaan sen verran, että kone kulhoineen putosi keittiön lattialle. Kaikki sillä seuraamuksella, että monitoimikone ei sen jälkeen enää toiminut ja keittiö muuttui hetkessä vispipuuron punaiseksi. Vaikka vispipuuronpunainen on kaunis väri, niin ehkä kuitenkin pienempinä pintoina.

Perinteisesti vispipuuro keitetään puolukoista, mutta sopiihan siihen mikä tahansa marja. Mustikasta tulee ihana puuro ja vadelmasta kauniissa jälkiruokamaljassa tarjottuna päivällisen jälkiruoka. Tällä kertaa vispipuuro tehdään mustaherukoista ja viimeinen silaus tulee mukaan vispautuvasta vaniljakastikkeesta.

Vaniljainen vispipuuro mustaherukoista

7 dl vettä

4 dl mustaherukoita

0,5 dl sokeria

ripaus suolaa

11/4 dl mannasuurimoita

2,5 dl kaupan valmista vispautuvaa vaniljakastiketta

Kiehauta vesi ja mustaherukat kattilassa. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä, jos haluat siivilöidä mustaherukan kuoret pois.

Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää sokeri ja ripaus suolaa, joka vie veden maun pois. Lisää mannasuurimot mukaan voimakkaasti vispaten. Anna kypsyä jälleen noin 10 minuuttia. Sekoittele kuitenkin välillä pohjia myöten.

Anna puuron jäähtyä kunnolla vaikkapa seuraavaan päivään. Tässä vaiheessa puuro on vielä tosi paksua.

Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella aikaa voi kulua 5–10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa vatkaimen käydessä vaniljakastike vähitellen mukaan.

Tiina Perähannu-Silvola