Launtailautanen: Kekri suosii kotimaista ruokaa

0
Maakuntien leivät sopivat hyvin kekrijuhliin. Varsinaissuomalainen varilimppu leivotaan ajan kanssa.

Maa- ja kotitalousnaiset alkoi elvyttää suomalaiseen perinteeseen kuuluvaa kek-riä Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Perinteiseen kek-rin juhlintaan kuului ennen vanhaan ruoalla ja juomalla herkuttelu pitkän ja työlään satokauden jälkeen.

Sadon tuottamiseen oli tehty kovasti töitä. Raaka-aineet olivat satokauden ja syysteurastusten jälkeen runsaimmillaan ja kekriin kuului raskas syöminen.

Tänä vuonna kekriviikkoja vietetään 17.10.–6.11.

Vaikka kekrillä on Suomessa pitkät perinteet, MKN haluaa tuoda kekrin tähän päivään. Tarjottavaa voi keventää ja kasviksien määrää lisätä. Juurekset, kaalit ja sipuli ovat omiaan höystämään liha- ja kalaruokia. Hyvän lisän raaka-ainevalikoimaan tuovat marjat ja sienet. Viljatuotteet ovat ennen olleet ruokavaliomme perusta, ja maakuntien perinteiset leivät sopivatkin hyvin kekrijuhliin.

Juures-sieniseljanka


6-8 annosta

2–4 (250 g) sipulia

300 g lanttua

300–400 g porkkanaa

150 g juuriselleriä

1 (200 g) palsternakka

1,8–2 l vettä

3–4 kasvisliemikuutiota

3 laakerinlehteä

400 g perunaa

300 g esikäsiteltyjä sieniä

voita tai margariinia

mustapippuria myllystä

1 prk (70 g) tomaattisosetta

250 g sulatejuustoa

tuoretta timjamia ja/tai tuoretta persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi kuoritut lanttu, porkkanat, selleri ja palsternakka tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

Lisää kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen johon on lisätty laakerinlehdet. Käytä aluksi kolme kuutiota.

Suikaloi myös perunat ja lisää ne hetken päästä kiehumaan.

Paista esikäsitellyt, hienonnetut sienet voissa ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Lisää sienet ja tomaattisose sekä kuutioitu juusto keittoon. Sekoittele kuumentaen kunnes juusto sulaa.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kasvisliemikuutio sekä hienonnetut yrtit.

Varilimppu


6 limppua

2 l vettä

250 g ruismaltaita

600 g ruisjauhoja

250 g hapantaikinajuurta tai

35 g hiivaa

Alustamiseen

1–1,5 kg ruisjauhoja

25 g hiivaa

1,5 rkl pomeranssinkuorta

2 tl suolaa

voiteluun kaljaa tai lämmintä siirappivettä

Imellytys ja hapattaminen:

Sekoita maltaat puoleen litraan kiehuvaa vettä, ripota pinnalle ruisjauhoja ja peitä astia tiiviisti.

Imellytä seosta tunnin verran, lisää uudelleen lämmintä vettä ja ruisjauhoja. Vatkaa hyvin ja seisota taas.

Jatka imellyttämistä näin muutama tunti ja lisää joka kerta vähän kuumempaa vettä, viimeisellä kerralla melkein kiehuvaa. Ripottele päälle paksu jauhokerros.

Vatkaa taikina lopuksi voimallisesti. Lisää huoneenlämpöiseen imellykseen hapantaikinajuuri tai veteen lietetty hiiva, lisää loput jauhot, peitä liinalla ja jätä yöksi huoneenlämpöön happanemaan.

Alustaminen:

Lietä aamulla hiiva veteen, sekoita taikinaan samoin kuin pomeranssinkuori ja suola.

Alusta taikina ruisjauhoilla melko kovaksi ja jätä kohoamaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, leivo siitä pyöreitä limppuja. Kohona limput, pistele haarukalla ja voitele kaljalla.

Paista 180-asteisessa uunissa noin tunti.

Voit voidella niitä kesken paistamisen pari kertaa ja vielä kertaalleen kypsinä.

Peitä limput ja anna jäähtyä liinan alla.

Punajuuri-porsaspaisti


10 annosta

1,4 kg porsaan paistia

800 g punajuurta

300 g sipulia

0,5 dl öljyä

0,5 rkl suolaa

n. 1,2 l vettä

1 tl kokonaisia maustepippureita

1 tl kokonaisia valkopippureja

2–3 laakerinlehteä

muutama timjamin oksa

1 oksa rosmariinia

Leikkaa liha, punajuuret ja sipulit kuutioiksi ja laita pataan tai uunivuokaan. Sekoita öljy lihojen joukkoon.

Anna lihojen ja sipulien ruskistua kuumassa 250 asteessa uunissa noin 10 minuuttia.

Lisää suola, mausteet ja vesi ainesten päälle ja anna hautua noin kaksi tuntia.

Halutessasi voit suurustaa lientä maissitärkkelyksellä. Tarjoa perunasoseen tai kuorineen uunissa kypsytettyjen perunoiden kanssa.

Reseptit: Maa- ja kotitalousnaiset