Maalivahdin tie vei Porin ja Vaasan kautta Tampereelle

0
Santtu Saari torjuu tällä kaudella kiekkoja Tampereen Ilveksen asussa.

Marraskuussa 18 täyttävä Santtu Saari on viettänyt jääkiekkoilijan elämää jo monessa kaupungissa. UJK:n kasvatti on ehtinyt edustaa myös Jyskettä, Ässiä ja Sportia ennen tämänhetkistä seuraansa Tampereen Ilvestä.

– Kaverien mukana lähdin jääkiekkoon, pelailin myös jalkapalloa ja salibandya, mutta ne jäivät melko nuorena. Aluksi olin kenttäpelaaja, mutta sitten tuli tilaisuus kokeilla maalivahtina ja Nybergin Tomppa sanoi, että otteissa oli potentiaalia ja niinpä sitten kotona iskän kanssa tuumittiin, että jospa alkaisin molariksi.

Tuumasta toimeen. UJK-vuosien jälkeen Santtu pelasi Jyskeen junioreissa U16-ikäisten Suomi-sarjaa jo 14-vuotiaana kunnes kaudeksi 2020–2021 tie vei isompiin ympyröihin, Poriin ja Ässiin.

– Olin jo edellisvuonna käynyt siellä try-outilla ja seurasta jäi positiivinen kuva. Porin vuosi ei kuitenkaan mennyt nappiin. Treenikausi ja treenipelit meni ihan hyvin, mutta valmentaja ei jostain syystä tykännyt ja lähetti mut seuran alasarjajoukkueeseen, vaikka piti pelata SM-sarjassa. Uran ainoa pidempi loukkaantuminenkin sattui Porissa.

Seuran vaihto kauden jälkeen olikin luonnollinen reaktio. Uusi paikka löytyi vieläkin pohjoisemmasta, Vaasasta.

– Siellä oli alun perin takoitus treenata hyvin koko vuosi, mutta sain näyttöpaikan Sportin U20-SM-sarjan joukkueessa. Se meni nappiin, pelasin nollapelin ja sainkin loppukauden aikana pelata kymmenkunta peliä. Vaasassa oli myös hyvä maalivahtivalmentaja ja menin kauden aikana paljon eteenpäin.

Vaasassa ei jatkosta kuitenkaan ollut varmuutta, joten Santtu pisti taas agentin asialle. Uusi kotipaikka löytyi Tampereelta ja seura Ilveksestä.

– Olen treenannut ison osan kesästä miesten liigajoukkueen mukana ja ollut useissa miesten liigapeleissä kolmosvahtina. Minut on otettu hyvin vastaan ja treeneissä on ollut hyvä henki. Liigatasolla treenaaminen myös kehittää paljon.

Santtu ei kuitenkaan haaveile vielä miesten liigapaikasta, vaan ykköstavoite on vakiinnuttaa paikka U20-joukkueessa aloittavana maalivahtina. Parin vuoden sisällä tavoitteena on miesten liigamaalivahdin paikka tai sitten opiskelua ja yliopistokiekkoa Pohjois-Amerikassa.

Tampere on kiekkokaupunki jos mikä ja se on myös saanut uuden upean hallin. U20-joukkue ei siellä pelaa, mutta miesten treeneissä ja peleissä Santtu on ollut aistimassa tunnelmaa.

– Paikallispeli Tapparaa vastaan on iso juttu, sen huomaa jo pelipäivän aamujäällä, että kavereilla on tiukempi ilme päällä ja asenne tapissa. U20-tasolla ei olla vielä Tapparaa tällä kaudella kohdattu, mutta sama jännite niissäkin peleissä on. Vastustajan kaverit on tuttuja muun muassa koulusta, mutta pelissä ollaan eri puolilla.

Maalivahti on joukkueessa tavallaan oma osastonsa, peruskuntotreenejä tehdään muun joukkueen kanssa yhdessä, mutta paljon on omia lajitreenejä ja pelissä maalivahti on lopulta aina yksin.

– Olen aika isokokoinen (193 senttiä) ja viime aikoina treeneissä on maalivahtivalmentajan kanssa keskitytty erityisesti perusasennon säilyttämiseen tiiviinä. Isokokoisena minulla tahtoo kädet ja jalat turhaan levitä ja jättää kiekon mentäviä aukkoja.

Vahvuuksinaan Santtu pitää pelin lukutaitoa ja sijoittumista.

Kiekon lisäksi Tampereella toimii myös muut asiat. Santtu opiskelee merkonomiksi omalla kiekkoilijoille räätälöidyllä linjalla ja opiskelu etenee nyt suunnitelmien mukaan. Vaasassa opiskelu ei nivoutunut kiekkoilijan elämään yhtä hyvin eikä se siellä oikein opiskelupisteitä kertynyt.

– Tosin hienosti on mennyt, täällä haluaisin olla pidempäänkin, jos vaan mahdollista. Keskusteluja on seuran kanssa jo käyty, mutta kilpailu on kovaa, treeneissäkin on koko ajan tarkkailun alla.

Jussi Arola