Maksuton ehkäisy jatkuu kokeiluna

0

Uudessakaupungissa on ollut maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille. Nyt maksuton ehkäisy laajenee koko Varsinais-Suomeen 1. marraskuuta alkaen. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on saatavilla ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat ja kondomit tasavertaisesti kaikille. Kokeilu kestää vuoden 2023 loppuun. Tämä tarkoittaa, että maksuton ehkäisy jatkuu Uudessakaupungissa myös ensi vuonna, kun sote-palvelut siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (Varha).

Myös muuta seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa tullaan kehittämään sekä yhtenäistämään.

Ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu alaikärajaa. Ehkäisyvalmisteita harkittaessa nuoren tilannetta tarkastellaankin aina yksilöllisen tarpeen mukaisesti ja huomioidaan muun muassa terveydentilaan ja riskitekijöihin liittyvät asiat. Riskitekijöitä voivat olla vaikkapa taipumus migreeniin, tukosalttius tai tupakointi.

– On erityisen tärkeää muistaa muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Nuorelle tulee antaa tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista sekä tukea häntä edistämään terveitä tapoja pitää huolta itsestään ja omasta seksuaaliterveydestään, muistuttaa projektipäällikkö Taru Elo.