Mältinkallion tonttivuokriin ei vapautuksia – Kerrostalojen rakentaminen alkamassa viimeistään ensi vuonna

0
Mältinkallion kerrostalotyömaalla ei ole tapahtunut moneen vuoteen mitään.

Kaupunki ei anna vapautuksia Mältinkallion keskeneräisen kerrostaloalueen maanvuokriin. Asunto-osakeyhtiö Uudenkaupungin Korvetin, Kutterin ja Kuunarin vuokratonttien vuokrat ovat tältä vuodelta maksamatta ja asunto-osakeyhtiöt omistava Atico Oy on pyytänyt kaupungilta, että vuokrien periminen keskeytettäisiin.

Yrityksen edustaja toivoo keskeytystä siihen asti, kunnes hanke käynnistyy tai ainakin tämän vuoden loppuun. Maksamattomat maanvuokrauslaskut ovat kunkin asunto-osakeyhtiön osalta hieman vajaat 4 600 euroa.

Kaupunki on pyytänyt yritykseltä selvityksen siitä, miksi vuokrat tulisi jättää perimättä. Atico Oy on todennut, että vuonna 2018 käynnistyneet rakennustyöt keskeytyivät vuotta myöhemmin, kun pääurakoitsija meni konkurssiin. Uutta CLT:n eli ristiinliimatun massiivipuun toimittajaa hakiessa selvisi, että kerrostalomoduulien toimitusaikataulu on pitkä.

Yhtiössä on tehty omistusjärjestelyjä ja niiden rekisteröinti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:ssa kesti noin vuoden. Atico Oy oli alun perin Keijo Ullakon omistama yritys, jonka osti pankkialalla toimiva yrittäjä ja Uudessakaupungissa mökkeilevä Sami Sillgren . Sillgren omistaa osittain tai kokonaan useampia yhtiöitä, jotka liittyvät esimerkiksi kiinteistösijoittamiseen tai start-upeihin.

Atico Oy kertoo omistajajärjestelyiden jälkeen päivittäneensä rakentamissuunnitelmia ja sen suunnitelmissa on jatkaa hankkeen toteuttamista. Atico Oy on ilmoittanut, että sen tavoitteena on saada rakennushankkeet liikkeelle viimeistään ensi vuoden aikana.

– Totta kai meitä harmittaa, ettei hanke ole edennyt. On kuitenkin muistettava, että yksityisillä toimijoilla on pääomaa kiinni kerrostaloprojektissa. Yritystä tässä on ollut, mutta se on jumiutunut monenlaisiin esteisiin, kaupunginjohtaja Atso Vainio toteaa tilanteesta.

Kaupungin ja yrityksen välisen vuokrasopimuksen mukaan tonttien vuokranmaksuvelvollisuus alkaa, kun tonteille on myönnetty rakennuslupa. Tähän asti vuokrat on maksettu vuosittain, mutta vuonna 2020 tonttien vuokranmaksuun annettiin kolme kuukautta lisäaikaa koronahelpotuksena.

Kaupungin mukaan maanvuokrien maksamiselle voidaan myöntää lisäaikaa, mutta niitä ei voida jättää kokonaan perimättä ilman erityistä syytä. Päätöksen siitä, ettei kerrostaloalueen maanvuokrien perintää keskeytetä, teki maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus.

– Kaupunginhallitus ei nähnyt, että vuokravapautuksiin olisi perusteita. Toivotaan, että asia etenee meille ilmoitetussa aikataulussa, muuten on pohdittava, mitä Mältinkallion alueelle tehdään seuraavaksi, Vainio lisää.