MDI: Ugin asukasluvun lasku jatkuu

0
Jos skenaario kansainvälistyvästä Suomesta toteutuu, Uudenkaupungin asukasluku pienenisi vähiten.

Maakuntahallitukselle esiteltiin maanantaina MDI:n tuoreinta väestöennustetta. Varsinais-Suomi on edelleen Uudenmaan ja Pirkanmaan lisäksi Manner-Suomessa ainoa maakunta, jolle ennustetaan asukasluvun kasvua vuosina 2021–2040. MDI povaa kasvua Varsinais-Suomessa erityisesti Turun seudulle.

MDI on laatinut neljä eri väestömuutosskenaariota. Perusuran skenaario perustuu siihen, että väestökehitys jatkuisi samanlaisena kuin vuosina 2015-2021. Tässä skenaariossa Uusikaupunki menettäisi 1 059 asukasta ja Laitila 646. Kaupungistumisen skenaariossa oletetaan, että kaupungistuminen jatkuu koronapandemiaa edeltävän kehityksen mukaan. Tässä mallissa Uudenkaupungin väkiluku supistuisi 623 asukkaalla ja Laitilan 456 asukkaalla.

Hajautuva Suomi -skenaariossa väestökehitys on arvioitu sen mukaan, että se jatkuu pandemian aikaisen muutoksen mukaan, eli asumisen keskittyminen kaupunkeihin ei jatkukaan samalla tavalla kuten ennen koronaa. Tässä skenaariossa Uudenkaupungin väestömäärä supistuisi eniten: 1 494:lla ja Laitilan 1 063:lla asukkaalla.

Kansainvälistyvä Suomi -skenaariossa odotetaan, että Suomen maahanmuutto nousee vuoteen 2040 mennessä suhteessa samalle tasolle kuin Ruotsissa. Tässä mallissa Uudenkaupungin asukasluku supistuisi vähiten: 239:lla ja Laitilan 315:lla.

Väestöennusteita laativa MDI on aluekehittämisen konsulttiyritys.