Miesten kerhossa jutellaan, kahvitellaan ja muistellaan menneitä

0
Kalannin SPR:n miestenkerho kokoontuu kerran kuukaudessa Kalannissa sijaitsevan Kotipolun Senioripuiston juuri remontoidussa kerhotilassa.

Leppoisa puheensorina vaeltelee kahvipöydän ympärillä. Puheenaiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Eläkeläismiesten joukossa hyvät jutunaiheet eivät lopu kesken.

Menossa on Kalannin SPR:n perustaman Miesten kerhon tämän syksyn toinen kokoontuminen

– Meillä on tapana vaihtaa ensi kuukauden kuulumiset ja juoda yhdessä kahvit, selvitti Jouni Tuominen.

Tuominen on yksi Miesten kerhon vetäjistä. Hänen kanssaan kerhotapaamisten ohjelmasta vastaavat Mauri Suikki ja Erkka Kesälä.

Kahvihetken jälkeen kaikki siirtyvät kerhotilan ”olohuoneen” puolelle ja Tuominen kaivaa kätköistään vanhan, lapiolta näyttävän esineen. Työkalun todellista käyttötarkoitusta arvuutellaan ja pohditaan miehissä, kunnes paljastuu että kyseessä pärekaton ja erityisesti pärekaton naulojen poistoon pajasepän valmistama esine. Käytännössä jokaisella on omia muistikuvia pärekaton tekemisestä. Jos ei muuten, niin Kalannin kotiseutumuseolla järjestettyjen talkoiden ja työnäytösten kautta.

– Otan näihin tapaamisiin mukaani aina muutaman vanhan esineen. Niitä arvuutellaan mutta pääasia on se että esineiden pohjalta syntyy mukavia keskusteluja ja muisteloita, tiivisti Tuominen.

Tuomisen toinen tällä kertaa mukaan tuoma esine paljastuu heti jääraudaksi. Muistelmat aaltoilevat Kaukjärvelle tehdyistä jäänhakuretkistä talviteiden kuntoon ja siihen miten umpijäisillä teillä pärjäsi hevosen tai traktorin kanssa.

– Näissä tapaamisissa tärkeintä on kuitenkin leppoisa yhdessäolo. Se että pääsee tapaamaan samanikäisiä ihmisiä, tiivisti Jouni Tuominen kerhon osallistujien nyökytellessä hyväksyvästi.

SPR:n Kalannin osaston miesten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa.

– Miesten kerhon toiminta aloitettiin syksyllä 2019. Valitettavasti kerhokokoontumiset jouduttiin lopettamaan koronan takia alkuvuodesta 2020 ja uusi startti oli mahdollista ottaa vastaa tänä syksynä, kertoi Kalannin SPR:n ystävätoiminnasta vastaava Outi Sonkki.

Vastaavia, SPR:n paikallisosaston perustamia, vain miehille suunnattuja keskustelukerhoja, on verraten vähän.

– Me kuitenkin näimme tarpeelliseksi sen että myös miehillä olisi joku paikka missä tavata muita, samassa elämäntilanteessa olevia miehiä, lisäsi Sonkki.

Kerhon kokoontumispaikkana on Kalannin Kotipolun Senioripuiston kerhohuone.