Miksi Ugin johtajat hakevat muualle?

0

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio ja elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen ovat molemmat hakeneet Satakunnan maakuntajohtajan virkaan. Kun kaksi kaupungin merkittävää johtajaa on hakeutumassa töihin muualle ja vieläpä samaan virkaan, asetelma herättää kysymyksiä.

Mitä ajatuksia haku herättää, kaupunginhallituksen valtuuston puheenjohtaja Mauri Kontu (kesk.)?

– Kuntakenttä on Suomessa historiamme suurimman muutoksen pyörteissä kun sote-liiketoiminta siirtyy uuden maakunnallisen hyvinvointialueen vastuulle. Tämän seurauksena kuntien toiminta puolittuu. Aika monen maakuntamme kuntien johdossa on tapahtunut ja tapahtuu merkittäviä muutoksia. Uudessakaupungissa johto on ollut aika pysyvää, ja siksi ajattelen, että jos ja kun halutaan uralla eteenpäin, katsotaan uusia tulevaisuuden tehtäviä. Maakuntajohtajan tehtävä on merkittävä ja myös mielenkiintoinen kehitystehtävä. En näe tässä mitään dramatiikkaa. Toivon tietysti molemmille menestystä ja aika näyttää, kuinka valinnoissa edetään.

– Olen toisaalta hyvin vakuuttunut, että Uusikaupunki on kiinnostava kaupunki, mahdollisesti vapautuviin toimiin löydämme hyviä hakijoita sisältä tai ulkoa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.):

– En näe tässä mitään dramatiikkaa. Minusta on luontevaa, että ihmiset pyrkivät urallaan eteenpäin. Maakuntajohtaja on näkyvä toimija ja tehtävä kiinnostava.

– Kaupunginhallituksen puheenjohtajana teen paljon yhteistyötä kaupunginjohtajan kanssa ja yhteistyö hänen kanssaan on toiminut hyvin.

Kaupunginjohtajaa on arvosteltu siitä, ettei hän ole riittävästi julkisuudessa esillä. Oletko samaa mieltä?

Kontu:

– Itse katson, että kaupungin johdon onnistumisia mitataan hallituksen, valtuuston ja tarkastuslautakunnan kautta jatkuvasti hyvin laajoilla mittareilla. Olemme pystyneet tasapainottamaan taloutemme vuosien aikana, mikä on mielestäni aivan keskeisin asia kaupunkilaisten tulevaisuuden rakentamisessa.

– Viime vuoden kaupunginjohtajan näkyvyydestä totean, että ei taida olla toista kaupunginjohtajaa maakunnassa, joka on saanut näin paljon julkisuusaikaa sekä paikallista että valtakunnallista kuin Uudenkaupungin kaupunginjohtaja. Tietysti syynä on meidän poikkeuksellisen voimakas teollisuuden kasvu eli Valmet Automotive ja toinen ilon aihe Wintteri-koulukeskuksen poikkeuksellinen investointi ja ihan viime kuukausina vielä lähijunahanke saavutettavuuden edistämiseksi. Tässä suhteessa julkisuutta ollaan hyvin saatu ja varmaan kaikkia mahdollisuuksia ei edes ole ehditty hyödyntää.

– Toisaalta meidän yrittäjien kanssa toimiessa varmaan on aina parannettavaa, koska tarpeemme ovat niin erilaisia. Varmaan lisää kohtaamisia toivotaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on noin tuhat yritystä kaupungissamme.

Löfstedt:

– Ei lisäjulkisuus koskaan tietenkään pahasta ole, mutta kyllä Vainio on näkynyt viime viikkoina usein paikallislehtien sivuilla ja maakuntalehdenkin sivuilla. Minusta hän on parantanut näkyvyyttään. Lisäksi paikallisjunahankkeessa hän on toiminut erittäinkin aktiivisesti maakuntatasolla.

Teija Uitto