Mitä sähkön tuhlausta

0

Päivää, olen energiataloustarkastaja Kauko Lamppunen. Olen kiertelemässä täällä teidän asuinalueella ja huomasin, että teillähän palaa terassilla kausivalot.

– No juu, ne tuikut jäivät viime joulusta paikoilleen.

Kai rouva tietää, että nyt on energiansäästökampanja menossa, eikä ole soveliasta tuhlailla sähköä. Jää Suomi ilman sähköä, jos kaikilla tuommoiset kausivalot olisi terassilla. Mitäs jos tarkistettaisiin muutenkin se teidän sähkön kulutus? Katolla ei näkynyt aurinkopaneeleitakaan. Ette ole sitten semmoisia ajatellut?

– Kyllä mies soitteli liikkeeseen, mutta olisi pitänyt ensin katto remontoida ja sitten vasta aurinkopaneelit hommata. Ei niitä kuulemma vanhalle katolle kannata asentaa, kun sitten ne pitäisi purkaa, kun kattoremontti on edessä. Mies sanoi, että kyllä siinä äkkiä menisi parikymmentä tuhatta, eihän meillä semmoisia summia ole. Pienillä eläkkeillä tässä eletään.

Jaha, jaha, no jospa mennään sitten sisälle, nuo kausivalot voitte sammuttaa.

– Mies kyllä laski, että kun ne palavat kuusi tuntia vuorokaudessa, niin sadalta päivältä sähkön hinta on 70 senttiä. Eikös nyt sentään näin pimeällä saisi pitää terassilla vähän valoa? Näkee paremmin portaitakin kulkea liukastumatta.

No höh. Katsotaanpa sisätiloja. Jokos käyttövesi on säädetty viileämmälle?

– Kyllä, 70 asteesta pudotimme 60 asteeseen.

Ja ilmalämpöpumppu näyttää olevan.

– Semmoinen nyt hankittiin. Aika kallis se kyllä oli, mutta lehdestä luimme, että näillä sähkön hinnoilla se maksaa itsensä takaisin vuodessa.

Ja milläs se aamupuuro on keitetty?

– Tänä aamuna laitettiin pökköä puulieden pesään ja siinä keittelin puuron. Kun lähden aamuseitsemäksi vesijumppaan, niin surautan puuron mikrossa. Ei siitä kyllä yhtä hyvää puuroa tule kuin liedellä keitellen.

No mitenkä usein sitä tulee tehtyä uuniruokia?

– Jo lapsuuden kodissa oli tapana pitää leivontapäiviä. Sitä tapaa on jatkettu meilläkin. Yhtenä sunnuntaina kuukaudessa lämmitetään uuni ja paistetaan makaroniloota, karjalanpaisti, sämpylät ja pullat.

Mites sitten tuo suihkun käyttö, kuinka pitkään olette suihkussa ja montako kertaa viikossa?

– Mies käy kerran viikossa suihkussa ja saunassa, vaikka olen kyllä sanonut, että voisi sitä useamminkin peseytyä. Väittää, että iho pysyy paremmassa kunnossa, kun ei pese liikaa. Minä käyn joka toinen aamu suihkussa. Pesen vilpoisella vedellä, sen jälkeen veri kohisee niin mukavasti suonissa. Yhden kerran viikossa käyn tuossa lähijärvessä uimassa ja sen päälle sitten saunaan.

Sauna kyllä kuluttaa paljon sähköä.

– Meidän pihasauna kyllä lämpiää puilla.

Jaha, jaha. Entäs lamput, ovatko ledejä? Aika keltaiselta näyttää tuo keittiön lamppu, ettei vain olisi hehkulamppu?

– No juu, onhan se. Eihän sitä raaski hyvää lamppua hukkaan heittää. Ajattelimme, että käytämme sen loppuun.

Entäpä nämä kodinkoneet? Aika vanhoilta näyttävät. Taitavat olla varsinaisia sähkösyöppöjä.

– Pakastinarkku on kestänyt jo 20 vuotta. Yhä se vaan jaksaa pitää marjat, sienet, peuranlihat, sämpylät ja pullat jäässä. Ei ole tarvinnut uutta ostaa. Hella taitaa olla kymmenen vuotta vanha. En muista, kuinka vanha tuo jääkaappi on, ja vanha huuverikin yhä pyykkää hyvin.

Energian kulutuksen kannalta ne pitäisi kyllä heti vaihtaa uusiin. Ajatelkaahan nyt, miten sitä tehtaille riittää sähkö, jos kotitalouksissa tällä tavalla tuhlaillaan. Tuotantotaloushan tässä uhkaa pysähtyä. Ja televisio on tietenkin auki koko päivän, kun eläkeläisiä ollaan?

– Televisiosta katsotaan iltauutiset ja sitä Elämäni biisi -ohjelmaa. Se on mukava, kun siinä soitetaan musiikkia ja jutustellaan. Ei niitä kaikenmaailman sisustusohjelmia, rietasteluja ja tappofilmejä jaksa katsoa. Mies soittelee savikiekkoja ja minä kuuntelen radiota.

– Mutta on joissakin huusholleissa niitä elektronisia vempaimia. Olen ihmetellyt, että mihin niitä kaikkia tarvitaan. Ei voi ikkunaa avata, kun on ilmastointi. Jokaisella on oma tietokone, televisioitakin monta kappaletta, juoksumatto, robotti-imuri ja kaikenmaailman smoothiekoneita ja ties mitä härpäkkeitä. Kahvinkeittimiäkin on kaksi, että saavat myös niitä latteja tehtyä. Ja jääkaapin ovesta saa vettä ja jääpaloja! Mutta kunnon takkaa ei silti ole, semmoinen sähkötakka vain, kun puitten poltto kuulemma pilaa ilmaston ja roskaa olohuoneen.

Kiitos, eiköhän tämä kierros ollut tässä. Antaa niitten kausivalojen nyt sitten palaa.

Teija Uitto