Mobiililuotsi tuo mainetta

0

Uusikaupunki tunnetaan autotehtaasta ja koripallosta, mutta osataan täällä paljon muutakin. Siitä saatiin jälleen yksi osoitus, kun Ukipolis sai kutsun Brysseliin. Ukipoliksen kehittelemä Mobiililuotsi-sovellus on mukana EU:n laajuisessa Rural Inspiration Awards-kilpailun finaalissa, jossa palkitaan Euroopan parhaat maaseudun kehittämishankkeet.

Mobiililuotsia alettiin kehitellä siihen tarpeeseen, kun Valmet Automotive rekrytoi tuhansia uusia työntekijöitä. Asukasluotsaus-hankkeessa mietittiin, miten tänne tulevat saisivat helposti tietoa Vakka-Suomesta ja Uudestakaupungista ja syntyi idea yhdestä sovelluksesta, jossa olisi kaikki tiedot. Hankkeen rahoittajaksi Ukipolis sai Leader Ravakan. Mobiililuotsi-sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastasi turkulainen CYF Digital. Jo sovellus sinänsä oli hyvä idea, mutta vielä paremmaksi sen tekee, että sovelluksen voi ottaa käyttöön mikä tahansa kaupunki, alue tai maa missä tahansa päin maailmaa.

Mobiililuotsi käyttää hyväksi kuntien päivittämää tietokantaa ja muita avoimen datan lähteitä. Näin tiedot ovat aina ajantasaisia, eikä niitä tarvitse näpytellä mihinkään erikseen. Mobiililuotsi tehtiin alun perin muuttajien tarpeisiin, mutta sovelluksella on useita käyttömahdollisuuksia. Sitä voi käyttää esimerkiksi matkailuun tai työpaikan hakuun. Viime keväänä Mobiililuotsista tehtiin ukrainankielinen versio. Näin se auttaa myös Ukrainasta tulevia.

Mobiililuotsi on hyvä osoitus siitä, että innovaatiot voivat syntyä missä tahansa. Vaikka korkeakoulutus keskittyy suuriin kaupunkeihin, innovaatiot eivät keskity.

Onnittelut Ukipolikselle Mobiililuotsin menestyksestä ja kiitokset siitä, että se tekee Mobiililuotsin kautta tunnetuksi Vakka-Suomea ja meidän kaikkien osaamista.

Teija Uitto