Myllymäessä oma puutarha, Hakametsässä Varismetsä–Ugissa on uudistettu kuuden päiväkodin pihat. Jokainen piha on nyt eri tavalla virkistävä

0
Lapset ovat innoissaan, kun pääsevät puutarhan puolelle. Kirsi Kiisken ja Saija Peltolan kanssa puutarhavuoroon pääsivät Veeti Kokko ja Peri Özcan.

Myllymäen päiväkodissa oli kesän lopulla juhlallinen hetki.

– Lapset saivat päättää keväällä, mitä meidän puutarhassa kasvatetaan. Vesimelonisato jäi pieneksi, saimme kaksi vesimelonia, mutta ne syötiin sitten juhlallisesti yhdessä, päiväkodin vastaava varhaiskasvatuksen opettaja Kirsi Kiiski kertoo.

Myllymäki on yksi niistä kuudesta päiväkodista, jotka pääsivät mukaan opetushallituksen Iloa ulkosalla -hankkeeseen. Opetushallitus myönsi 2018 Uudellekaupungille 121 000 euroa päiväkotipihojen rakentamiseen. Rahoituksen kriteerinä oli, että päiväkodin piti saada jotain uutta ulkoiluun, ei siis saneerata jo olemassa olevaa päiväkotipihaa. Kaupunki budjetoi hankkeeseen 30 000 euroa. Pihojen kunnostukset on toteutettu vähitellen viime vuosien aikana.

– Päiväkotien henkilöstö ja myös lasten vanhemmat ja lapset ovat olleet mukana suunnittelemassa, mitä pihoille tehdään, kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoo.

Kun jokaisen päiväkodin piha suunniteltiin yksilöllisesti, myös lopputuloksista tuli erilaisia. Esimerkiksi Hakametsän päiväkodin piha laajeni lähimetsään. Nyt päiväkodilla on aidattu Varismetsä, jossa on tilaa seikkailuleikeille.

Varismetsä valmistui vuonna 2021. Päiväkoti oli jo aiemmin käyttänyt lähimetsää, mutta nyt metsikköön saatiin myös lasten toivomia leikkivälineitä sekä ympärille aidat. Metsikköön rakennettiin myös turvallinen grillauspaikka,jossa on grillattu makkaraa ja paistettu popcorneja. Metsässä päiväkotiryhmät tarkkailevat luontoa ja viettävät myös lauluhetkiä.

Hakametsässä on järjestetty myös talkoita: vanhemmat ovat olleet mukana maalaamassa leikkivälineitä, laittamassa kasvilavoja ja niihin istutuksia sekä kunnostamassa varastosta leikkimökkiä.

– Lokalahteen ja Kalantiin rakennettiin päiväkotipihoille kodat. Myllymäen päiväkotikin toivoi kotaa, mutta sille ei valitettavasti löytynyt sopivaa paikkaa, Peltola sanoo.

Sen sijaan Myllymäen päiväkodissa elvytettiin vanha puutarhapiha, joka oli päässyt pahasti rehevöitymään.

– 40 vuotta sitten pihalla oli kasvimaa. Nyt se kasvoi vuohenputkea, Kirsi Kiiski sanoo.

Puutarhapiha suunniteltiin nyt niin, että lapset pääsivät vaikuttamaan, mitä puutarhassa kasvaa. Pihassa on pieni omenapuu, joka ei vielä tuota paljon satoa, mutta muutaman omenan sentään.

– Viime kesänä meillä oli puutarhassa kasvamassa vesimelonia, avomaan kurkkua, mansikkaa, hernettä ja maissia. Yhtenä kesänä kasvatimme jopa perunaa, Kiiski kertoo.

– Kasvatamme joka kesä sitä, mitä lapset haluavat syödä.

Myllymäen päiväkodin pihaan hankittiin hankkeen aikana myös uusi hämähäkkikeinu, joka on nyt ahkerasti käytössä.

Iloa ulkosalla -hankkeessa olivat mukana Hakametsän ja Myllymäen päiväkotien lisäksi Kalannin päiväkoti, Päiväkoti Lokki Joonatan Lokalahdelta, Seikowin päiväkoti sekä päiväkoti Satulinna. Hankkeen tavoitteena oli parantaa päiväkotien pihojen leikkilisen oppimisen mahdollisuuksia, luontolähtöisyyttä, lapsilähtöistä toiminnallisuutta sekä laajentaa oppimisympäristöjä.

Tuossa kuvaillaankin hyvin OPH:n rahoittajan rooli muilta osin, mutta kriteeri siitä, että uudistukset piti kohdentaa nimenomaan vain sellaiseen, mikä on ”ylimääräistä”, ei kunnan vastuulla valtionosuuksilla rahoittaa, pitäisi vielä kuvata tähän. Se on ollut hankkeessa rahoittajan suunnalta ehdoton kriteeri, ja olemme sitoutuneet markkinoinnin yhteydessä kertomaan rahoittajan roolin sekä rahoituksen ehdot. Eli varsinaisesti päiväkotien leikkipihoja ei ole hankerahoilla saneerattu, vaan on tehty jotain lisää, esimerkiksi juuri varsinaisten leikkipihojen viereen.