Näyttely Uudessakaupungissa ”syntyneestä” Suomen Joutsenesta

0
Näyttelyssä on esillä valokuvia, laivaan liittyviä esineitä ja myös uutisjuttuja esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomista.

Uudenkaupungin Merikeskuksessa avataan tänään Suomen Joutsenta käsittelevä näyttely. Näyttely painottuu Suomen Joutsenen ”syntymiseen” Uudessakaupungissa, kun saksalainen fregatti Oldenburg kunnostettiin täällä vuosina 1930–31 Suomen Laivaston koululaivaksi.

Suomen Joutsen on laivana jo 120-vuotias, sillä se valmistui Ranskassa vuonna 1902 ja sai nimen Laennec. Parin vuosikymmenen jälkeen se siirtyi Saksaan ja sai nimen Oldenburg. Näistäkin vaiheista Merikeskuksen näyttely kertoo.

Tärkeimpänä osuutena näyttelyssä on kuitenkin laivan Uudenkaupungin osuus. Siihen liittyviä valokuvia ja muuta materiaalia on löytynyt runsaasti.

Näyttelyssä kerrotaan kuvin ja sanoin myös Suomen Joutsenen valtameripurjehduksista, vaiheista sukellusveneiden ja moottoritorpedoveneiden emälaivana sotien aikana sekä myös laivan toimimisesta merimiesammattikouluna miltei kolmen vuosikymmenen ajan. Merikeskuksessa on esillä tuolta ajalta peräisin olevia kalusteita: suurikokoinen pöytä ja parikymmentä tuolia.

Näyttelyssä on esillä kymmeniä vanhoja valokuvia ja monia esineitä. Esimerkiksi luutnantti Aarne Helmisen Etelä-Amerikasta hankkima valokuva-albumi, joka on täynnä kuvia Suomen Joutsenen viidenneltä valtameripurjehdukselta. Lisäksi esillä on Suomen Joutsenta esittäviä pienoismalleja, pullolaivoja, maalauksia ja muuta materiaalia.

Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen rakentama näyttely on avoinna tänään kello 16–22 eli siihen voi tutustua sekä ennen merellistä iltaa että sen jälkeen. Merellisen illan aiheenahan on myös 120-vuotias Suomen Joutsen.

Huomenna, lauantaina ja sunnuntaina näyttely on avoinna kello 14–18. Merikeskukseen on vapaa pääsy.

Matti Jussila