Palloilulajien harrastaminen koetaan Ugissa edulliseksi

0
Koripallon harrastamiseen tarvittavat sisäpelivarusteet eivät kuuluu kausimaksuun, vaan lapset ja nuoret kustantavat ne itse perheiden kanssa.

Lasten ja nuorten urheiluharrastuksien hinta uusikaupunkilaisissa palloilulajeissa on seurojen mielestä kohtuullinen. Seuroille esitetyssä kyselyssä oli mukana syksyllä alkaneet palloilulajit jääkiekko, ringette, salibandy ja koripallo.

Jääkiekon harrastamisen hinta vääristyy rajusti mediassa, koska usein keskitytään suurten seurojen kustannuksiin. Pienemmissä seuroissa harrastaminen on edelleen edullista, Jää-Kotkien jääkiekkojaoston puheenjohtaja Esa Uusitalo pohtii.

– Uudessakaupungissa koripalloharrastus on edullinen, jos vertaa suurempien kaupunkien ja myös lähialueen kaupunkien vastaaviin kustannuksiin, Korihaiden puheenjohtaja Johanna Kutila kertoo.

Hintavertailun mukaan yksittäisen harrastajan osallistuminen seurajoukkuetoimintaan maksaa vuodessa 100–440 euroa. Kaikissa lajeissa kausimaksu on eritelty seuran jäsenmaksuun sekä erilliseen jaos- tai joukkuemaksuun.

Jää-Kotkissa seuramaksu on 100 euroa, johon sisältyy seura-asu, jäsenyys sekä vapaan pääsyn edustuksen otteluihin. Jääkiekossa jaosmaksu on 100 euroa, jonka päälle tulee vielä joukkuekohtainen maksu. Ringettejaoston puheenjohtaja Petri Suominen kertoo ringeten jaosmaksun olevan 60 euroa.

– Joukkueen kausimaksu riippuu täysin ikäluokasta, ja voisi sanoa, että mitä vanhemmaksi mennään niin maksut nousevat, Uusitalo kertoo.

Koripallossa aivan nuorimmat ikäluokat sekä kerhot ovat maksuttomia, mutta joukkuemaksut ovat 200–440 euron välillä. Maksuun sisältyy muun muassa salivuorot, sarjamaksut, valmentajan palkkiot sekä kausikortti edustusjoukkueen peleihin.

– Salibandyssä kausimaksut pyörivät pääsääntöisesti 150–300 euron välissä. Kerhoikäisille tarjoamme harrastamisen ilman kausimaksuja pelkällä 20 euron jäsenmaksulla, Nystarsin puheenjohtaja Sami Virtanen kertoo.

Suurimmaksi osaksi varusteet hankitaan itse lukuun ottamatta jääkiekossa ja ringetessä maalivahdin varusteita nuorimmissa ikäluokissa. Lajissa kuin lajissa varusteiden hinnat nousevat sitä mukaa, mitä vanhemmaksi mennään.

– Varusteissa hintahaarukka on aika laaja riippuen siitä, mitä varusteilta vaatii. Nuoremmissa ikäluokissa saa hyviä käytettyjä varusteita todella edullisesti, Petri Suominen sanoo.

Seurojen mukaan myös vanhemmilta saama palaute kielii siitä, että harrastaminen on kaupungissa sopivan hintaista. Kaikissa lajeissa koetaan harrastamisen olevan edullisempaa, kuin muissa lähialueen tai suuremmissa seuroissa.

– Kausimaksuihin on mahdollista hakea avustusta Jääkiekkoliiton ja muiden toimijoiden rahastoista. Lisäksi seuralla on oma tukirahasto, josta voi hakea avustusta maksuihin, Uusitalo ilmoittaa.

Sekä Uusitalo että ringeten Suominen toteavat olosuhteiden olevan jääurheiluun kaupungissa loistavat. Uusitalon mielestä jääaikaa on tarjolla kiitettävästi ja varsinkin lisäjäiden ansiosta jokaisella pelaajalla on mahdollisuus kehittää henkilökohtaista taitoa.

– Joinain vuosina on ollut yksittäistä kritiikkiä kausimaksun suuruudesta. Toiminta mahdollistuu pääosin vapaaehtoisvoimin, joita ilman kausimaksut olisivat aivan toista luokkaa, Korihaiden Kutila muistuttaa.

Kausimaksuissa ei ole suuria nousuja tai laskuja tullut viime vuosina. Jääkiekossa ja ringetessä maksu on noussut, mikä on mahdollistanut esimerkiksi ekstrajäävuorot ja valmennuspäällikön palvelukset.

Koripallossa Kutila huomauttaa, että vapaaehtoistyön väheneminen voi johtaa palkollisen työntekijän palkkaamiseen, milloin se tietenkin näkyy kausimaksuissa.

– Varsinkin valmentajista tulee olemaan vakavasti otettava puute. Kausimaksut nousevat, kun jossain vaiheessa täytyy turvautua ammattivalmentajiin.

Seuroissa kuitenkin pelätään, että yhteiskunnan yleinen hintatason nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu saattavat tulevaisuudessa vaikuttaa myös kausimaksuihin. Varsinkin jäähallien käyttökustannuksista on paljon ollut puhetta, mutta Uusitalon mielestä jään käyttö on tällä hetkellä Uudessakaupungissa joukkueille edullinen.

– Siitä iso kiitos Uudenkaupungin kaupungille. Jos kustannukset nousevat, niin se välittyy suoraan joukkueille ja sitä kautta yksittäisille pelaajille ja heidän vanhemmilleen. Pelkona on, että mahdolliset kustannusten nousut vaikuttavat negatiivisesti harrastajamääriin.

Nystarsin Virtasen mielestä harrastamisen tulee silti pysyä kohtuuhintaisena vaikeista ajoista huolimatta. Riskinä on, että perheet hakevat säästöä juuri lasten harrastuksista.

– Sähkön hinnan nousu aiheuttaa varmasti paineita kustannusten nousulle ja vaarana on, ettei seuroille pystytä tarjoamaan toiminnan ylläpitämiseen tarvittavia olosuhteita.