Sähkö ja vanhukset

0

Vaikka Uudenkaupungin puutarhajätteen kaatopaikka-asia aiheuttaa asukkaille päänsärkyä, se on kuitenkin rajallinen ongelma verrattuna sähköenergian ostamiseen.

Sähköenergiaan liittyvät asiat on saatu niin sekaviksi, ettei kokonaiskäsitystä siitä taida olla kellään. Saatikka sitten tavallisella kadun tallaajalla ja erityisesti vanhusväestöllä. Riippumatta siitä, mistä syntynyt tilanne on aiheutunut, on moni asukas ja yhteisö ajautunut tai ajautumassa jopa maksukyvyttömyyteen yhteiskunnan tukipyrkimyksistä huolimatta. Tukien hakeminen voi olla monelle hankalaa ja vanhuksille jopa ylivoimaista.

Ainakaan paikallisissa lehdissä, Helsingin Sanomissa eikä Turun Sanomissa ole ollut kansantajuisia kirjoituksia, joista vanhukset olisivat voineet muodostaa käsityksen omiin tarkoituksiinsa parhaiten sopivasta ratkaisusta mitä tulee uusiin sähkönostosopimuksiin. Eikä tavallisen kansan ja vanhusten käyttämillä televisiokanavilla. Internetissä ohjeita voi kyllä olla. Siellähän on vaikka mitä, josta päät menevät entistä enemmän sekaisin.

Vallitsevaan tilanteeseen nähden oli esimerkillistä, että Vakka-Suomen Voiman järjestämänä Laitilan Sähkötalolla oli 12.10.2022 avoimet ovet ja energiakatsaus. Tilaisuudessa verkkojohtaja Juho Jussila antoi hyvän käsityksen paikallista energiaa koskevasta ongelmatiikasta sähkön myyjän ja ostajien kannalta.

Merkittävin havainto tilaisuudessa oli, että väestömme jaetaan taas kerran kahteen eriarvoiseen ryhmään. Toisaalla ovat he, joilla on hyvät tiedot tietotekniikasta ja kiinteistöjen sähköasennuksiin nykytilanteessa tarvittavien muutosten suomista mahdollisuuksista. Toisaalla ovat he, joilla kyseisiä taitoja ole, eikä suoranaisesti haluakaan niitä hankkia ja omaksua. Tähän ryhmään kuuluu ainakin vanhusväestö. Kenties on, että vaatimukset voivat olla ylivoimaisia merkittävälle joukolle työelämässä olevistakin.

Tilaisuudessa otaksuttiin, että nykyhetken korkeat sähkön hinnat tulisivat laskemaan ensi talven jälkeen. Siinä mielessä tuntuu moraalisesti vastuuttomalta myydä 24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia hintaan 30–40 senttiä/kWh. Sopimus on tosiaan voimassa kaksi vuotta, jona aikana hintataso voi merkittävästi laskea. Sopimusta ei voi irtisanoa muutoin kuin maksamalla aivan kohtuuton sopimussakko. Sen kerrottiin olevan 80 % kiinteän sopimuksen käyttämättä jäävästä sähkön hinnasta!

Käytännössä suuri osa vanhusväestöstä ei voi valita taitojensa ja teknisten muutoksien mahdollisuuksien puuttumisen takia pörssisähköä. Kyllä asia koskee myös osaa työssä käyvästä väestöstä. Siksi asiakas voi joutua valitsemaan edellä esitetyn kiinteähintaisen sopimuksen. Silloin asiakas joutuu maksamaan kauan ylihintaa sähköstä, vaikka hintataso olisikin laskenut.

Kyllä sähkön myyjän tulee tuntea yhteiskuntavastuuta ja poistaa tämän kaltainen sopimus markkinoilta kokonaan! Se tulisi korvata esimerkiksi puoli vuotta voimassa olevalla kiinteähintaisella sopimuksella, jolla päästäisiin talven yli.

Kiistämätön asia on, että paikallislehti on ainoa merkittävä tietolähde suurelle osalle väestöä. Siksi kyseisessä tilaisuudessa esille tuotu mahdollisuus kulutuksen ohjaukseen klo 01–06 olisi ollut syytä uutisoida näkyvästi ja kansantajuisesti heti kun tämä ohjaustapa tuli mahdolliseksi. Kyseinen kulutuksen ohjaus parantaa merkittävästi kaksivaihe-sähkölämmittäjän mahdollisuuksia valita pörssisähkö.

Normaalissa kaksiaikatariffissa yöaika on klo 22–07 välinen aika. Pörssisähköä käytettäessä esimerkiksi lämminvesivaraaja ehtii lämmitä kalliilla sähköllä ennen kuin hyvin halpa aamuyön sähkö klo 01 alkaa. Nyt tämä uusi ja veloitukseton kulutuksen ohjausmenetelmä varmistaa, että kyseisen varaajan lämmitys tapahtuu varmasti halvimmalla sähköllä. Tämä koskee muutakin sähkön käyttöä kuten lattialämmitystä, ja vaikkapa lämmityspattereita. Tämä ohjaustapa ei tarvitse muutoksia laitteistoihin, eikä tarvitse digi- eikä muitakaan taitoja. Se on siis kaiken kansan helposti käytettävissä!

Monien Vakka-Suomen Voiman toiminta-alueen sähkönkäyttäjien on ollut jo pakko hankkia uusi sopimus. Onko heillä ollut riittävät tiedot, joilla harkita vaihtoehtoja omalta kannaltaan parhaalla tavalla? Onko vanhusväestö taas kerran markkinavoimien armoilla? Julkisuudessa on ainakin kerrottu vanhuksille aurinkokennojärjestelmiä painostavalla tavalla kauppaavista toimijoista.

Alkavan talven jo uusitut ja lähiaikoina tehtävät sähkösopimukset voivat olla lähes kohtalokkaita kysymyksiä monille kansalaisille. Nyt tarvitaan paikallislehtien kautta asiantuntijoiden antamaa tietoa selkosuomeksi esimerkkien avulla. Uusia sopimuksia joudutaan tekemään kaiken aikaa puutteellisilla tiedoilla, joissa asiakas on aina altavastaaja. Vaikka sähkön myyjät ovat kaupallisia toimijoita voisi toivoa, että yhteiskuntavastuun takia otettaisiin heikompi sopijapuoli kunnioittavasti huomioon.

Seppo Sjöblom

rakennusinsinööri 82 v

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän