Satama-alueen käyttö tehostuu kentänhallintajärjestelmällä – Uki pilotoimassa ensimmäisenä Suomessa

0
Jos kaikki sujuu suunnitellusti, niin Uudenkaupungin satama-alue katetaan jatkossa useilla kameroilla ja jäljittimillä. Tällä varmistetaan reaaliaikainen kentänhallinta.

Marraskuussa Uudenkaupungin satamassa otetaan käyttöön reaaliaikainen kentänhallintajärjestelmä. Jatkossa jokaisen sataman kentälle parkkeeratun trailerin ja auton sijainti tiedetään tarkalleen. Tämä nopeuttaa sataman kautta tulevaa ja lähtevää liikennettä.

– Jos aiemmin kuljettajalla on mennyt sataman portilta perävaunun etsimiseen vartin verran, niin jatkossa uuden järjestelmän kanssa siihen menee pari minuuttia. Viikkotasolla portin läpi kulkee edestakaisin tällä hetkellä noin tuhat traileria. Säästämme siis aikaa, rahaa ja polttoainetta sekä sitä kautta myös ympäristöä, Uudenkaupungin sataman toimitusjohtaja Teemu Vaahtera kertoo.

Uusi kentänhallintajärjestelmä seuraa autoyksiköitä läpi sataman. Alue katetaan kymmenillä kameroilla ja muilla sensoreilla. Ensimmäisiä sensoriyksiköitä on testikäytetty keväästä lähtien.

Uudenkaupungin Satama Oy:n toimitusjohtaja Teemu Vaahtera vie sataman entistä teknologiaälykkäämpään suuntaan.

– Toimintojen digitalisoinnilla saavutamme monenlaista tehokkuutta. Parannamme myös sataman kenttäalueiden käyttöä sekä purkua ja lastausta. Järjestelmä tietää myös materiaalien varastotilanteen. Halusimme sujuvoittaa toimintaa niin, ettei meille tulevien tarvitse tehdä muutoksia autoihinsa, vaan muutokset tehdään satama-alueen toimintoihin.

Kyseistä suomalaisen Unikie-yrityksen kehittämää järjestelmää ei ole vielä käytössä muualla Suomessa, vaan Uusikaupunki on etunenässä pilotoimassa toimintaa. Kyseessä on paikalliselle satamalle satojen tuhansien eurojen investointi.

– Uuden järjestelmän etsintä käynnistyi pari vuotta sitten käytännön ongelmasta. Ahtaajat siirtävät Travemündestä Uuteenkaupunkiin laivalla tulleet trailerit kentälle, jonka jälkeen kuljettajat etsivät niitä rekisterinumeron perusteella satama-alueelta. Tällä hetkellä ensimmäinen järjestelmäkontakti meillä on niistä trailereista vasta portilla, kun kuljettajat ajavat ne perässään ulos, Vaahtera kuvailee.

Satamassa on 550 traileriparkkipaikkaa, joista marraskuussa valjastetaan uuden järjestelmä

n kameroiden alle ensimmäiset sata. Kentänhallintajärjestelmää pilotoidaan Uudessakaupungissa viennin trailerialueella, johon tulee virtuaalinen portti kuvaamaan autojen takarekisterikilpiä.

– Seuraamme talven yli, kuinka satamaan asennettavat sensorit toimivat ja alustavan aikataulun mukaan ensi vuonna katamme kentänhallintajärjestelmän loppualueen satamasta, Vaahtera selventää.

Myöhemmin tarkentuu esimerkiksi se, liikkuuko kameroiden kautta niin paljon dataa, että satamaan olisi rakennettava oma mobiilitukiasema.

Uusi järjestelmä auttaa satamaa myös tulevaisuuden kohtaamisessa, sillä sen avulla voi ennakoida tulevia ruuhkahuippuja. Tällä hetkellä satamassa on kaksi rullattavan lastin eli ro-ro-alusten kulkupäivää viikossa. Uusi kentänhallintajärjestelmä antaa satamalle kilpailuvalttia myös tulevaisuuteen.

– Voimme valmistautua autonomisesti eli itsenäisesti liikkuvien autojen tuloon. Valtaosassa uusia autoja on jo tekniikka, joka mahdollistaisi niiden autonomisen liikuttamisen, mutta sitä ei vielä Uudessakaupungissa tehdä. Se voi kuitenkin olla jo yllättävän lähellä ja nyt käyttöönotettu järjestelmä toimii myös silloin, Vaahtera summaa.

Satamassa on jo pari vuotta sitten luotu alueen digitaalinen kaksonen, jota on hyödynnetty myös uuden järjestelmän käyttöönotossa. Tänä syksynä satamassa otettiin käyttöön myös aluspalvelusovellus, joka nopeuttaa alusten, laivanselvittäjien, luotsien, jäänmurtajien ja satamapalveluiden keskinäistä viestintää.

– Ennen sen käyttöönottoa alukselta soitettiin rantaan esimerkiksi veden tilaamisesta, jätteiden noudosta tai kiinnitysavusta. Nyt eri tahot ovat samassa sovelluksessa ja työtilaukset ja niiden kuittaukset tehdään saman järjestelmän kautta. Se on toiminut hyvin ja on myös ohjelmistoyritys Unikien toimittama, Vaahtera kuvailee.