Selkäyhdistys juhlisti kolmatta vuosikymmentään arvokkaasti

0
Selkäliitto kunnioitti yhdistyksen puolesta toimineita ansiomerkein. Kuvassa oikealta vasemmalle: Ulla Kuusisto, Helinä Vång, Arja Österman, Merja Tanskanen, Niina Kemppinen, Hannu Mattila, Raija Niemi, Aimo Hellsten, Essi Lorjo ja Marjatta Hellsten.

Selkäliittoon vuodesta 1996 kuulunut, vuonna 1992 perustettu Vakka-Suomen Selkäyhdistys juhlisti lauantaina 30-vuotista taivaltaan selän asialla. Sorvakkokodin juhlasalissa järjestetyssä tilaisuudessa puhui yhdistyksen, liiton ja kaupungin edustajia.

Selkäyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Hellsten toivotti vieraat lämpimästi tervetulleiksi. Hellsten on toiminut yhdistyksen hallituksessa heti alkutaipaleelta lähtien. Puheenjohtajana hän on ollut jo kahden vuosikymmenen ajan.

– Perustavassa kokouksessa en ollut paikalla, kun juuri silloin oli työvuoro, sairaanhoitajan työtä tehnyt Hellsten naurahtaa.

Jäseniä yhdistyksessä on Hellstenin mukaan noin 90. Yhdistyksen toiminta pohjautuu vapaaehtoistyöhön.

– Parhaimmillaan on ollut 140 jäsentä. Nyt on vähän vähentynyt. Uusien jäsenten saaminen on haastavaa, nuoria on vaikea saada mukaan, hän kertoo.

Yhdistys on kohdannut erinäisiä haasteita, mutta niistä on myös selvitty.

– Uudessakaupungissa liikuntatilojen puute on ollut suuri haaste. Nyt on kuitenkin Seikowin koululla liikuntatila, jossa kokoontuu selkäjumppa kerran viikossa torstaisin, Hellsten mainitsee.

Myös korona-aika asetti omat haasteensa toiminnalle.

– Olemme järjestäneet muun muassa kuntolomia, mutta korona-aika on hiljentänyt tahtia.

Viime vuosien muutokset ovat näkyneet yhdistyksen toiminnassa. Tämän nostaa esiin kaupungin tervehdyksessään hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso.

– Todella paljon isoja muutoksia, jotka vaikuttavat yhdistysten toimintaan, Vuorenlaakso toteaa puheessaan.

Vuorenlaakso mainitsee muun muassa sote-uudistuksen ja sen tuomat muutokset. Myös sota Ukrainassa on vaikuttanut yleisesti hyvinvointialueen toimintaan.

Vuorenlaakso on tyytyväinen yhdistyksen ja kaupungin yhteistyöhön.

– Yhdistyksen merkitys yhteisölle ja yksilölle on suuri. Omasta puolestani ja kaupungin puolesta iso kiitos, hän päättää.

Muutokset tulevat esiin myös Selkäliiton puheenjohtaja Marjo Rinteen juhlapuheessa.

– Maailma ja ympäröivä yhteiskunta on muuttunut paljon 30 vuoden kuluessa. Tutkimus, kuvantamistekniikat ja leikkausmenetelmät ovat kehittyneet, Rinne toteaa.

Viime vuodet ovat tuoneet poikkeuksellisia haasteita, joihin on sopeuduttu. Koronarajoitusten aikana ohjattua liikuntaa ei voinut järjestää, joten toiminta siirtyi enemmän internetiin.

– Parin koronavuoden aikana tiedonvälitys on siirtynyt sähköiseen muotoon. Se on maantieteellinen mahdollisuus saada ajankohtaista tietoa, toteaa Rinne.

Rinteen mukaan ymmärrys liikunnan merkityksestä selän hoidossa on lisääntynyt.

– Vaikka syyt ja oireet ovat erilaisia, liikkuminen on parasta hoitoa, hän kertoo.

Puheiden välissä kuultiin musiikkiesityksiä. Elsa Puukki soitti taidokkaasti kaksi pianosooloa. Myöhemmin tilaisuudessa lauloi Katariina Torvinen, Marja-Liisa Santalan soittaman harmonikan säestyksellä. Tilaisuudessa harjoitettiin myös taukoliikuntaa Niina Kemppisen johdolla.

Patrick Paldanius

Tapahtuma järjestettiin Sorvakkokodissa, ei Sorvakon vanhainkodissa, kuten tekstissä alun perin virheellisesti kerrottiin.