Syöpä leviää elimistössä verisuoniston kautta – Syöpätutkija Johanna Ivaska luennoi Vakka-opistossa

0
Syöpätutkija Johanna Ivaskan mukaan syövän lääkehoidossa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Taustalla on tutkimus, jolla selvitetään syöpäsolujen käyttäytymistä.

Syövän leviämisestä elimistössä on saatu jatkuvasti uutta tietoa ja voitu kehittää jopa täsmälääkkeitä torjumaan eri syöpälajeja. Sitä mukaan kun tutkijat oppivat ymmärtämään paremmin eri syöpäsolujen käyttäytymistä, yhä uudet potilasryhmät saavat toivoa, syöpätutkija Johanna Ivaska sanoo.

Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professorina työskentelevä Ivaska kertoi syövän leviämisestä Vakka-Suomen kansalaisopiston järjestämällä luennolla.

Syöpäsolut liikkuvat elimistössä sormimaisten tarttumisreseptorien avulla. Voidakseen muodostaa etäpesäkkeitä syöpäsolujen on päästävä ihmisen verenkiertoon ja kyettävä raivaamaan tiensä vielä ulos verisuonen seinämästä.

– Matka verisuonistossa on syöpäsoluille hyvin vaikea, niiden uhkana ovat verenkierron voima ja kehon oma immuunipuolustus, ”poliisisolut”. Osa syöpäsoluista voi kuitenkin onnistua murtamaan tiensä ulos ja näin esimerkiksi rintasyöpä voi aiheuttaa etäpesäkkeen vaikka aivoihin. Syöpäsoluilla on eri menetelmiä päästä verisuonen läpi: toiset tekevät reiän, toiset tavallaan kutittelevat suonen pintaa. Tutkijoiden haasteena on selvittää, mitä menetelmiä eri syöpäsolut käyttävät, jotta siihen löydetään sopiva lääke.

Syöpä on seuraus solussa tapahtuneesta geenivirheestä, joka aiheuttaa sen, että solu alkaa käyttäytyä hallitsemattomasti. Geenivirhe voi olla synnynnäinen tai tulla myöhemmin.

– Syöpään sairastuminen on useimmiten vain huonoa tuuria, se ei ole ihmisen oma vika. Jotkut myrkyt tosin altistavat syövälle, tupakka ja asbesti esimerkiksi, samoin krooniset tulehdukset. Se, että vanhat ihmiset sairastuvat usein syöpään johtuu siitä, että he ovat eläneet pitkään, solunjakautumisia on tapahtunut valtavasti ja samalla on ollut mahdollisuuksia altistua geenivirheille.

Voiko ihminen sitten tehdä jotain sen eteen, ettei sairastuisi syöpään, jotain muutakin kuin lopettaa tupakoinnin? Tutkijan mukaan hyvästä kunnosta kannattaa aina huolehtia.

– Immuunipuolustus on tärkeä; miten se kykenee pitämään syövän loitolla tai jopa parantamaan sen. Yleisesti voi sanoa, että kohtuus kaikessa. Esimerkiksi C-vitamiini on tärkeää, mutta tiedetään, että valtava määrä C-vitamiinia voi jopa pahentaa syöpää. Liikaa mitä tahansa on pahasta.

Pirkko Varjo