Taru Joutsa-Huutola toivoo liikunnan olevan matalan kynnyksen harrastusta

0
Uusi liikuntapalvelujen vastaava Taru Joutsa-Huutola toivoo, että kaupungissa vallitsisi seurojen ja järjestöjen keskuudessa hyvä ilmapiiri.

Kaupungin uuden liikuntapalveluiden vastaavan Taru Joutsa-Huutolan arjessa liikunta on hyvin läsnä. Hän sanookin, että hänen perheessään urheillaan niin jouluna kuin juhannuksena.

– Koko ikäni olen urheillut ja se on kulkenut mukana arjessa. Minulle ja perheelle liikunta ei ole sellaista aaltoilevaa kausivaihtelua, vaan se kuuluu elämään, Joutsa-Huutola kertoo.

Raumalta alun perin kotoisin oleva Joutsa-Huutola on koulutukseltaan sairaan- ja terveydenhoitaja. Sairaanhoitopiirin palveluksessa hän on toiminut yhteensä 16 vuoden ajan.

Aiemmin muun muassa kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattorina työskennellyt Joutsa-Huutola päätti hakea tehtävään ollakseen mukana ihmisten hyvinvoinnin tukemisen kanssa.

– Aiemmin olen ollut niin sanotusti korjaavalla puolella, jossa ollaan usein jo ohitettu se ennaltaehkäisevä vaihe. Tässä tehtävässä pääsee sinne liikuntapolun alkuun kaikkien ikäluokkien kanssa, liikunta-alaa vuodesta 2018 opiskellut Joutsa-Huutola selventää.

Joutsa-Huutola on hoitanut uutta pestiään reilu kuukauden ajan. Perehtyminen on sujunut helposti, sillä työyhteisössä vallitsee hyvä henki. Tietenkin uusia asioita joutuu paljon selvittämään, mutta pienen kaupungin etuna on tiivis verkosto ihmisiin.

– Se auttaa paljon, kun tunnen valmiiksi paikallisia seuraihmisiä omien lasten harrastusten kautta, hän huomauttaa.

Kaupungilla on voimassa oleva strategia sekä tavoitteet kaupunkilaisten liikkumisen kehittämiselle, joihin tulevaisuudessa tehtävät päätökset pohjautuvat. Joutsa-Huutola haluaa tuoda uusia ajatuksia aivan ruohonjuuritasolle.

– Perheiden kautta olisi halu saada ihmiset liikkumaan, eli liikunta olisi mukana ihmisten elämässä ihan sieltä kotoa saakka. Liikkumaan pitäisi voida lähteä matalalla kynnyksellä eikä sen tarvitse olla hienoa tai kallista, jotta liikkuminen olisi terveyttä edistävää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yksin liikuntapalvelut eivät riitä, vaan kaikkien verkostotahojen panosta tarvitaan.

– Jotta ihmiset saataisiin sitoutettua liikkumiseen, tarvitaan tahoja aina esimerkiksi varhaiskasvatuksesta ikääntyneiden palveluihin sekä myös seurojen ja järjestöjen panostusta.

Monitoimijatalo Wintteri tulee valmistuessaan olemaan merkittävä osa tulevaisuutta Uudenkaupungin liikunnan kehittämisessä. Saman katon alla olevat urheilumahdollisuudet tarjoavat paljon, mutta Joutsa-Huutolan mukaan mahdollisuudet eivät yksinään riitä, vaan paikasta on tehtävä viihtyisä ja mahdollisimman hyvin kaikkia palveleva.

– Siinä tarvitaan jälleen seurojen ja järjestöjen yhteistyötä, jotta paikasta saadaan ukilaisten näköinen paikka ja miksei myös ulkopaikkakuntalaistenkin. Seurat ovat hienosti olleetkin jo mukana suunnittelussa.

Kaikin puolin tulevaisuus näyttää valoisalta liikuntapuolen näkövinkkelistä.

– Paljon tavoitteita, joita kohti pyritään menemään, mutta se ei käy nopeasti. Liikkumisen edistämisen tärkeys on mielestäni suurin konkreettinen asia. Siinä on kauaskantoisat vaikutukset, joiden tulokset nähdään vasta myöhemmin.

Uudessakaupungissa on laaja seurakenttä, jotka pienessä kaupungissa tekevät yhteistyötä tavalla tai toisella. Uusi liikuntapalveluiden vastaavaa toivoo, että kaupungissa vallitsisi seurojen ja järjestöjen keskuudessa hyvä ilmapiiri.

– Yhteistyön avulla kaikki asiat etenee paremmin. Olisi hienoa, että asioista keskusteltaisiin yhdessä ja hyvässä hengessä, Joutsa-Huutola päättää.