Tätäkään et ole vielä nähnyt

0
Raumalaisen Veli-Matti Selinin uusista teoksista voi bongata tutunoloisia elementtejä.

Runonkulman Galleriassa lokakuun näyttelynä avautuu tiistaina raumalaisen Veli-Matti Selinin Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuvat on tehty tietokoneella ja tulostettu korkealaatuiselle paperille haalistumattomilla pigmenttiväreillä.

– Tein aikanaan paljon grafiikkaa mutta vuosisadan vaihteessa pidin yli vuosikymmenen tauon, jona aikana ateljeen värit kuivuivat ja lastat hapertuivat. Jokunen vuosi sitten eläköidyttyäni hankin tietokoneen, piirtopöydän ja ohjelmat ja palasin niiden avulla tekemään taidetta, Selin kertoo.

Tietokoneesta eivät värit lopu ja mahdollisuuksia on rajattomasti. Tietokoneella tekeminen on myös siistimpää eikä tarvita erillisia ateljeetiloja.

– Pitää kuitenkin muistaa päämäärä. Erilaisten teknisten kikkojen ja kokeilujen sijaan tärkeintä on kuitenkin lopputulos.

Tietokoneellakin Selinin teokset rakentuvat grafiikan tapaan kerroksittain. Tekemisen suunta on uuden tekniikan opiskelun myötä toki muuttunut ja mukaan on tullut uusia elementtejä väreineen ja varjostuksineen.

– Mukana on abstrakteja, kineettisiä ja kubistisia elementtejä ja myös pop-taiteesta on näkyvissä viitteitä, samoin töissä on erilaisia sarjakuvamaisia osia.

Näyttelyn nimi tuli radiossa soineesta BTO:n vanhasta kappaleesta You Ain’t See Nothin’ Yet.

– Nykyään on menossa hirveä kuvatulva, miljoonia kuvia, rumia ja kauniita, tylsiä tai puhuttelevia, uutta säväyttävää ja vanhaa mestarillista on kulkenut silmien ohi, mutta silti voi edelleen kokea jotain uutta. Tämän näyttelyn jälkeenkään et ole vielä nähnyt kaikkea.

Selin odottaa näyttelyn vastaanottoa mielenkiinnolla. Kiinnostaako yleisöä parikymmentä saman sarjan teosta, joissa perusmuoto on kuitenkin sama?

Tietokoneella tehty taide on lisääntymään päin. Kaikki uusi kokee aina vastustusta, mutta aika muuttuu ja uusista ideoista ja tekniikoista tulee joskus valtavirtaa, joskus se häipyy marginaaliin. Taiteessa kuitenkin lopputulos on tärkeintä, ei sen tekemiseen käytetty tekniikka.

Galleriassa olevat parikymmentä työtä ovat osa viimeisen parin vuoden aikana syntyneestä 30 teosta käsittävästä sarjasta. Seinälle ripustettujen teosten lisäksi galleriassa on selattavissa Selinin muita töitä.

Selinin grafiikkaa on Uudessakaupungissa ollut aiemmin esillä mm. Rauman taidegraafikkojen yhteisnäyttelyssä Crusellissa.

Näyttely avajaiset ovat tiistaina kello 18 ja näyttely on esillä lokakuun ajan gallerian aukioloaikoina eli keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15.