Tukea, neuvoja ja luottamusta – Yrittäjäksi ryhtyminen ei aikoinaan pelottanut Tiina Lithoniusta

0
Tiina Lithonius on leikannut hiuksia Hakametsän grillin naapurissa jo 27 vuotta.

Syntyperäinen hakametsäläinen Tiina Lithonius on pyörittänyt parturi-kampaamoa Hakametsässä jo lähes 27 vuotta. Hän päätyi yrittäjäksi vain vuoden työkokemuksen jälkeen, eikä ole sen jälkeen vaihtanut paikkaa.

– Olin vuoden vieraalla töissä, kun sattumalta tämä tuli myyntiin. Tai liiketila on vuokralla, mutta kalusteet ja tuotteet tulivat myyntiin. Se oli hyvää tuuria, Lithonius muistelee.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei pelottanut. Hän oli ehtinyt vuoden aikana jo nähdä, mitä oman yrityksen pyörittäminen pitää sisällään.

– Isä aina kannusti, että ovat isommatkin yritykset menneet konkurssiin, Lithonius naurahtaa.

Perheessä ei ollut yrittäjätaustaa, mutta tukea on aina ollut saatavilla.

– Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että saa vinkkejä ja neuvoja toisilta. Meillä on viiden kampaajan WhatsApp-ryhmä, jossa annetaan vertaistukea, Lithonius kertoo.

Hänen mukaansa alkuaikoina näin avoin keskustelu kollegoiden kesken ei olisi ollut mahdollista.

– Ei olisi 27 vuotta sitten onnistunut, vaikka oli poikkeuksiakin, Lithonius muistuttaa.

Hakametsässä varttunut Lithonius muutti Turkuun miehensä luokse ja ajoi kahden kaupungin väliä 23 vuotta, kunnes keväällä kyllästyi ajamiseen ja otti kakkosasunnon Hakametsästä.

– Tuli jokin viidenkympin kriisi ja tulin takaisin. Ei tarvitse ajaa enää edestakaisin, Lithonius naurahtaa.

27 vuoden aikana työ on pysynyt melko samanlaisena. Tekniikka on toki kehittynyt ja muotikampauksia tulee ja menee, mutta perustyö on säilynyt.

– Somen tuomisia on, että nuoret tulevat kuvan kanssa ja haluavat tietyn kampauksen. Kuva ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa, eikä kaikki tule silmänräpäyksessä, Lithonius muistuttaa.

Hän onkin päättänyt, että ei lähde kaikkiin muotivillityksiin mukaan. Hänelle ei olekaan koskaan ollut ongelmana ohjata asiakkaita toisille kampaajille, joilla tietää olevan jotain tiettyä osaamista.

Hakametsässä asuu myös paljon muuta kuin suomea puhuvaa väestöä. Lithonius sanoo, että rallienglanti sujuu, mutta erityisesti miehet haluavat päästä leikkaukseen ilman ajanvarausta, joka ei Tiinan Hiuspisteellä onnistu.

– Ohjaan heidät toiselle parturille, koska harvemmin löytyy heti aikaa.

Nettiajanvarausta hän ei ole vielä halunnut ottaa käyttöön.

Tyypillisesti Lithonius tekee viikossa neljä pitkähköä työpäivää sekä lyhyemmän perjantain. Kiireet kasautuvat tiettyinä aikoina iltaan.

– Syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin on vähän hiljaisempaa, mutta illat ovat täynnä. Samoin maaliskuussa on aina hiljaista.

Lomaillakin ehtii yleensä pari viikkoa vuodessa ja viikollakin voi yleensä hengähtää.

– Olen oppinut, että minun ei tarvitse olla täällä koko ajan. Ennen tulin aina töihin, vaikka ei olisi ollut koko päivälle asiakkaita. Ei tarvitse olla paikalla, jos töitä ei ole.

Vapaa-ajallaan hän mökkeilee, nauttii ystäviensä seurasta ja on mukana tyttärensä ratsastusharrastuksessa.

– Siitä on tullut minulle kuin terapiaa. Lisäksi lenkkeilen 7-vuotiaan shetlanninlammaskoiran kanssa ja mietin, jos aloittaisin uintiharrastuksen.

Asiakaspohja oli olemassa jo edellisten yrittäjien kautta. Lithonius on itsekin käynyt samassa paikassa leikkauttamassa hiuksiaan.

Kanta-asiakkaita on aina ollut paljon, joista monen kanssa asiakkuus on jatkunut palvelutaloihin saakka.

– Teen kanta-asiakkaille kotikäyntejä koteihin ja palvelutaloihin.

Naisten osuus asiakkaista on hieman suurempi kuin miesten.

– Nuoret miehet, 15–18-vuotiaat, käyvät ehkä useammin parturissa kuin tytöt. Pojat ovat somen myötä kiinnostuneet permanenteista ja värjäyksistä.

Asiakkaiden kanssa muodostuu helposti luottamus ja työ saattaa olla molemminpuolista terapiaa.

– Mukavaa, kun joskus joku on vuosia toisella paikkakunnalla ja tulee jälleen asiakkaaksi muutettuaan takaisiin Uuteenkaupunkiin. Huomaa, että jotain on mennyt hyvin. Toisaalta sen tietää myös, jos joku ei tule toista kertaa.

Pääasiassa Lithonius luottaa asiassa kuin asiassa tasaiseen laatuun. Muutenkin elämässä hän on tyytyväinen siihen, mitä on.

– En haaveile mistään. Niillä mennään, mitä on. Lottovoitto voisi tietysti helpottaa asioita, ja ostaisin tyttärelle hevosen, Lithonius naurahtaa.

Tiinan Hiuspiste

Yrittäjä: Tiina Lithonius

Yrittäjänä alalla: pian 27 vuotta

Perustamisvuosi: 1996

Ala: parturi-kampaamo

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Vakka-Data Oy:n Helena Ahtiainen.