Työeläkkeen verotuksesta

0

Päätoimittaja Teija Uitolla oli positiivinen pääkirjoitus eläkeläisistä ( US 8.10.). Juttu päättyy ” lisäksi eläkeläisillä on tasainen tulo ja tuloista maksetaan veroa ”. Tähän voi jatkaa, että eläketulot ovat muita ansiotuloja parempi tulolähde kaupungille ns. efektiivisen verotuoton takia. Ja mitä se tarkoittaa ?

Uudenkaupungin tuloveroprosentti on 20,75. Tämä on kuitenkin vain nimellinen ” veroäyri ”. Tosiasiassa kunnallisveroa kertyy kaupungin kassaan noin 5 prosenttiyksikköä vähemmän eli alle 15 prosenttia. Tämä selittyy pääosin palkkatuloista tehtävillä ansiotulo-, työmatka- ym. tulonhankkimisvähennyksillä. Työeläkettä saavalla vastaavia vähennyksiä tuloista ei ole. Ainoat vähennykset eläkkeestä ovat perus- ja eläkevähennykset, jotka nekin kohdistuvat kaikkein pienimpiä eläkettä saaviin. Kaikkia ansiotuloja verotetaan saman verotaulukon mukaan.

Efektiivinen verotuotto vaihtelee kunnittain. Kauniaisissa se on vain 2 % alle nimellisveron, monessa Lapin kunnassa lähes 10 %. U:gin 6 % edustaa suunnilleen keskiarvoa.

Kannattaa tarkistaa verokortista, minkä euromäärän kunta veroistasi saa. Sillä kun jakaa verotettavan vuositulon, saa selville oman ” efektiivisen ” kuntaveronsa. Väitän, että se yli 30.000 euron eläkkeestä on yli 20 %.

Lisäksi työeläkkeet ( jotka on sidottu suhteessa 80 elinkustannusindeksiin ja 20 % palkkojen keskimääräisiin korotuksiin ) tulevat nousemaan ensi vuoden alussa arviolta 6,5 prosenttiyksikköä. Kun kaupunki saa tästäkin veroina aikamoisen siivun – niin se voisi hieman positiivisemmin suhtautua meihin senioreihin myös taloudellisena voimavarana!

En silti toivo Uudestakaupungista mitään hyvätuloisten eläkeläisten paratiisia. Sellaisella kaupungilla, jossa ei näy lastenvaunuja työntäviä äitejä eikä kuulu lasten iloista naurua, ei ole toivoa eikä tulevaisuutta.

Tarmo Kangas

kaupunginvaltuutettu (kok. )