Työttömiä ja työvoimapulaa

0

Tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan työttömyys on lisääntynyt Vakka-Suomessa. Uudessakaupungissa työttömiä on viime vuoteen verrattuna 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysprosentti on noussut 10,3:een.

Tilastoluvut paljastavat hetkellisen muutoksen, mutta kokonaiskuvaa työllisyystilanteesta ne eivät kerro. Uudenkaupungin työttömyysprosenttia nostaa Valmet Automotiven viime kesän irtisanomiset ja lomautukset. Alueella podetaan kuitenkin yhä työvoimapulaa. Syyskuun lopussa avoimia työpaikkoja oli Uudessakaupungissa 223.

Työvoiman kysyntä on kasvanut erityisesti viime ja tänä vuonna. Eniten paikkoja on ollut auki hoitoalalla, jossa työntekijöiden kysyntä on ollut koko maakunnassa reilut 40 prosenttia kovempaa kuin vuosi sitten. Paikkoja on ollut määrällisesti runsaasti auki myös hotelli-­ ja ravintolapuolella sekä teollisuudessa ja kaupan alalla. Prosentuaalisesti vuodentakaiseen verrattuna eniten työvoiman kysyntää on ollut kaupan alalla (+187 %), hotelli-­ ja ravintolasektorilla (+118 %) sekä maatalous ja puutarha-­aloilla (+86 %). Työvoimapula näyttäytyy Vakka-Suomessa jopa niin, että avoimeen työpaikkaan ei saada yhtään hakijaa

Ammattibarometri paljastaa, miten jyrkkä muutos työmarkkinoilla on menossa. Keväällä julkaistiin tuore Varsinais-Suomen ammattibarometri. Barometrin mukaan Varsinais-Suomessa on jo kymmeniä ammatteja, joissa ei ole vain pulaa, vaan on kova pula tekijöistä. Aiemmin on puhuttu kohtaanto-ongelmasta. Enää kyse ei ole vain siitä, sillä työvoimaa on yksinkertaisesti liian vähän. Työikäisen väestön väheneminen alkoi Suomessa vuonna 2010. Yritysten näkökulmasta muutos on dramaattinen. Pahimmillaan työpaikkoja jää pysyvästi täyttämättä.

Teija Uitto