Uimaranta on hieno juttu

0

Uusi uimaranta on hauska uutinen, josta kaupunkilaisten pitäisi ilosta kiljahdella. Mutta kuulenkin marinaa ja narinaa ”eliitin” rannasta, verorahojen tuhlauksesta yms. Kerta kaikkiaan niin tyhmiä kommentteja, etten kehtaa enempää lukea. Känkkäränkistä voi päätellä, että ovat viimeksi uineet käsipohjaa kylärannassa.

Vuosikymmeniä on valitettu, ettei täällä ole uimarantaa muualla kuin Santtiossa. Ugin Sanomissa 50 sitten vuotta jo valitettiin uimarannan puutetta. Olen minäkin kirjoittanut aiheesta vuodesta 1985 alkaen, jolloin aloin taistella mummolaiturin puolesta. Mummolaituri oli aikuisten ainoa uimapaikka, mutta katosi ”koska sitä ei voinut valvoa”. Leirintäalue toivotti ystävällisesti tervetulleeksi, mutta Santtio on keskustasta kaukana. Autoton pääsee sinne pyörällä, jalan ja toivottavasti Ukikyydillä.

Olen tutkinut kaikki Sorvakon ja Ykskoivun rannat etsien kohtaa, josta pääsisi turvallisesti uimaan. Ei löytynyt. Merikaupungissa välkkyy meri joka puolella, mutta uimaan ei pääse. Viime kesänä kävelin Kaupunginlahden pohjukan ympäri pohtien rohkenisiko laskeutua keltaisia portaita pitkin veteen. Mutta pelkäsin ruostuneita polkupyöriä ja mudan mujuissa piileskeleviä merihirviöitä.

Helsingin keskustassa on kaksi uima-allasta saunoineen. Kysyin Allas Sea Poolista, miten sellaisen saisi tänne. Turha toive. Meillä on liian vähän asukkaita. Mutta kaupungin päättäjät ja yrittäjät, katsokaapa lahtea ”sillä silmällä”. Nyt se on hukkakäytössä. Ruoppaamalla ja nykytekniikalla saisimme uimalan, ei se rakettitiedettä vaadi. Samalla syntyisi eläväinen keskusta. Talviuintikin olisi lähellä.

Uiminen on demokraattisin liikuntamuoto kaikenikäisille. Varusteet eivät maksa mitään ja ”elitismi” on siitä kaukana. Kenties juuri siksi uintia ei arvosteta, koska se on liian halpaa. (Uimahallit ovat talvea varten.)

Ehdottomasti elitistisin uimaranta on oman mökin ranta ja oma laituri. Sitä ei kaikilla valitettavasti ole. ”Oman rannan elitistit” eivät edes näe yleisen uimarannan tarvetta, koska eivät itse sitä käyttäisi.

Moni muistelee haikeana lapsuuden Ykskoivun rantaa. Se oli pieni ja aikuisille matala, mutta ainakin pääsi veteen. Tuleva Sorvakon uusi uimapaikka on kaikille avoin ja lähempänä keskustaa kuin Santtio.

Olen ennenkin todennut, että kaupungin kahden kerroksen väki on autolliset ja autottomat. Se näkyy myös harrastusmahdollisuuksissa kuten uimisessa. Autolla hurauttaa kaukaisille rannoille, mutta autoton jättää väliin.

Vapaissa vesissä uintia kutsutaan muuten ”villiuinniksi”. Tulkaamme siis uintivilleiksi.

Pirkko Arstila

Mummouimari