Uusi lääkesatsi kannattaa hankkia ajoissa–Lääkkeiden saatavuusongelmat näkyvät myös Ugin apteekeissa

0
Kaikkia lasten kipulääkkeitä ei ole ollut koko ajan saatavilla.

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut koko maassa ongelmia. Suomessa on vain neljä isoa lääketukkua ja kun jonkin lääkkeen tuotannossa on häiriöitä, se näkyy nopeasti kaikissa apteekeissa.

– Kyse on lähinnä vain siitä, kuinka paljon apteekissa on omaa varastoa. Valtakunnallinen toimitusongelma näkyy vähitellen koko maassa, apteekkari Katriina Helasmo Uudenkaupungin Uudesta Apteekista kertoo.

Saatavuusongelmia on ollut tänä syksynä erityisesti lasten kipulääkkeistä, tiettyjen lääkkeiden vahvuuksista sekä muun muassa 2. tyypin diabeteksen hoidossa käytettävästä, pistettävästä Ozempic-lääkkeestä. Helasmo kertoo, että yleensä lääke on vaihdettavissa apteekissa, mutta joskus lääkkeen vaihtamiseen tarvitaan uusi resepti lääkäriltä.

– Se tarkoittaa, ettei lääkettä saa heti apteekista, vaan vasta muutaman päivän päästä. Tästä syystä sanoisin asiakkaille, että tulkaa ostamaan uusi erä lääkettä ennen kuin lääke on kokonaan loppu, Helasmo vetoaa asiakkaisiin.

Asiakkaalle on kurja tilanne, jos vaikka pitemmän matkan päästä tulee apteekkiin, eikä lääkettä heti saa. Vielä ikävämpää on, jos lääkekuuriin tulee tauko reseptin vaihdon takia. Kannattaa siis varautua hankkimaan lääke ajoissa.

Lasten kipulääkkeistä on ollut pulaa lähinnä suussa sulavasta parasetamolista. Se on ollut nopea apu kipuun, mutta onneksi muita lasten särkylääkkeitä on saatavilla.

Helasmo arvioi, että lääkkeiden toimitushäiriöistä on tullut ”uusi normaali”.

– Näin paljon saatavuusongelmia ei ole ollut ennen ja tuntuu, ettei tämä tilanne ole nyt aivan heti paranemassa.

Saatavuusongelmat koskevat yleensä yleisempiä lääkkeitä, kuten diabetes- ja verenpainelääkkeitä, jotka ovat vaihdettavissa toiseen. Sen sijaan tilanne harmillisempi on, jos harvinaisen sairauden lääkettä ei ole saatavilla.

– Mutta ei kukaan kokonaan ilman lääkettä jää. Tällaisessa tapauksessa lääkäri vain suunnittelee vaihtoehtoisen hoidon, Helasmo toteaa.

Myös Uudenkaupungin 1. apteekista kerrotaan vastaavasti.

– Kun lääkkeiden toimitushäiriöitä on, ne koskevat kaikkia apteekkeja, apteekista todetaan.

Fakta


Saatavuushäiriön päättymisestä tietoa


Voit selvittää lääkkeesi saatavuushäiriön keston Fimean verkkosivuilta hakusanalla saatavuushäiriöt.

Fimean saatavuushäiriölistassa kerrotaan, mitkä lääkkeet ovat loppu ja milloin kyseisen lääkkeen saatavuushäiriö päättyy. Tiedot perustuvat lääkeyrityksen toimittamiin tietoihin.

Jos lääkkeen saatavuushäiriön päättymispäivä ei ole tiedossa, päivämääräksi merkitään Fimeassa 31.12.2099.

Lähde: Fimea