Vaalikampanjointi jo käynnissä

0

Ensi keväänä käydään eduskuntavaalit. Vaalien lähestyminen alkaa näkyä jo nyt. Media uutisoi viikottain puolueitten kannatuksen kehittymistä. Myös ehdokkaat ovat lähteneet liikkeelle. Esimerkiksi Uudessakaupungissa on käynyt tänä syksynä jo monta maakunnan kansanedustajaa.

Nämä vaalit ovat monessa mielessä kiinnostavat. Kyselytutkimusten perusteella vaikuttaisi siltä, että vaalien jälkeen Suomea johtaa erinäköinen hallitus. Asetelma on Varsinais-Suomessa erityisen kiinnostava, sillä jos kokoomus voittaa vaalit, pääministeriksi nousee maakuntamme kansanedustaja Petteri Orpo. Maakunnan omista ääniharavista on kuitenkin yksi poissa. Ilkka Kanervan tilalle eduskuntaan ja maakuntahallituksen puheenjohtajaksi nousi Ville Valkonen. Iken kannatus oli vahvaa Vakka-Suomessa, koska hän oli täältä lähtöisin. Valkosella ei ole tällaista etua puolellaan, siksi hän ei välttämättä täällä peri Kanervan ääniä. Osa äänistä saattaa mennä Valkosta tunnetummalle Orpolle tai esimerkiksi keskustan Mauri Kontulle. Vaikka Kontu eri puoluetta edustaakin, hänellä on tällä alueella vankkaa kannatusta ja kuten Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaa, äänestäjät suosivat oman alueen ehdokkaita (TS 10.10.).

Kokoomuksella on myös ehdokas Vakka-Suomesta, kun eduskuntaan pyrkii Milla Lahdenperä Taivassalosta. Lahdenperä vain ei välttämättä puhuttele juuri Kanervan äänestäjiä. Kontun ja Lahdenperän lisäksi Vakka-Suomesta on nimetty jo kolmaskin ehdokas, SDP:n Heli-Päivikki Laurén.

Vaalityö on vaativaa ja siksi ehdokkaiden on hyvä aloittaa se jo nyt. Suosiota ei kasvateta parissa kuukaudessa. Erityisen vaikeaa eduskuntaan on nousta täältä Vakka-Suomesta, sillä ääniä pitäisi saada myös oman alueen ulkopuolelta. Jokisipilän mukaan Varsinais-Suomessa on suorastaan uroteko päästä eduskuntaan muualta kuin Turusta.

Teija Uitto