Valmet Automotive hakeutuu pörssiin ja tavoittelee miljardin liikevaihtoa

0
Valmet Automotivella on kovat kasvutavoitteet ja ne nojaavat pitkälti liikenteen sähköistymisen varaan. Kuvassa Valmet Automotiven Uudenkaupungin akkutehdas.

Valmet Automotive ilmoitti eilen yhtiön aikovan listautua Helsingin pörssiin. Näin yhtiö pyrkii keräämään noin 140 miljoonaa euroa käytettäväksi pääosin tuleviin investointeihin.

– Tämä on yhtiölle suuri päivä. Olemme valmistelleet listautumista jo vuosia ja katsoimme että nyt siihen on oikea ajankohta. Liikenteen sähköistyminen on ajan megatrendi ja Valmet Automotive kulkee tämän kehityksen kärjessä, tiivisti Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen.

Tavoitteena on kasvattaa yhtiön nykyinen 580 – 620 miljoonan euron liikevaihto muutamassa vuodessa yhteen miljardiin euroon.

– Autoteollisuudessa on tapahtumassa perustavanlaatuinen muutos ja uskomme, että tämä tuo mukanaan merkittäviä mahdollisuuksia Valmet Automotivelle. Vuosiin 2025 – 2026 mennessä yhtiö pyrkii saavuttamaan noin miljardin euron liikevaihdon, josta noin 40 prosenttia syntyy sähköisten ajoneuvojen akkujärjestelmien liiketoimintalinjasta, lisäsi Sairanen.

Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olof Bongwald korosti että juuri nyt on aika Valmet Automotiven kaltaisille itsenäisille toimijoille.

– Meneillään on autoteollisuuden historian suurin murros ja Valmet Automotivelle on kykyä ja välineitä tukea alan toimijoita tässä muutoksessa. Vaikka meidän suurin kasvupotentiaali löytyy akkujärjestelmistä ja niiden kehitystyöstä, niin silti tulevaisuus näyttää hyvältä sekä autojen sopimusvalmistuksen että kinematiikkajärjestelmien ja kattojärjestelmien valmistuksen osalta, painotti Bongwald

Hän muistutti, että Valmet Automotivella on kaksi uutta mielenkiintoista ja edistyksellistä asiakasta Lightyear ja Sono Motors ja yhteistyö Mercedes-Benzin kanssa jatkuu vahvana.

Akkutehtaita Valmet Automotivella on nyt Salossa ja Uudessakaupungissa. Kolmannen Saksassa sijaitsevan akkutehtaan tuotantoa nostetaan ylös parhaillaan.

– Meidän Euroopassa sijaitsevat akkutehtaamme palvelevat meidän eurooppalaisia asiakkaitamme, mutta mikäli asiakkaan tarpeen niin edellyttävät, olemme valmiit harkitsemaan akkutehtaan perustamista myös Euroopan ulkopuolelle, paljasti Bongwald. Bongwald myönsi että maailmanpoliittinen tilanne luo toki epävarmuutta suunnitelmiin.

– Mutta se on sama tilanne kaiken teollisen tuotannon, ei vain autoteollisuuden, osalta, totesi Olof Bongwald.

Listautumisen yhteydessä Valmet Automotiven ankkurisijoittajiksi on lähdössä kaksi Suomen suurimpiin kuuluvaa institutionaalista sijoittajaa, eläkeyhtiö Varma 40 miljoonan euron ja toinen eläkeyhtiö Ilmarinen 30 miljoonan euron potilla.