Varhan investointisuunnitelma vielä vaiheissa

0
Vanhan U-sairaalan tilalle suunnitellaan uuden sairaalan rakentamista vuosina 2025 -2030. Nykyinen U-sairaala on tarkoitus purkaa.

Aluevaltuusto käsitteli keskiviikkoiltana hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa vuosille 2023–2026. Valtuusto merkitsi suunnitelman tässä vaiheessa vain tiedoksi, sillä investointisuunnitelma on tulossa talousarviokäsittelyssä uudestaan esille.

Elina Rantanen (vihr.) kritisoi investointisuunnitelmaa siitä, että se painottaa erikoissairaanhoitoa.

– Tästä puuttuu paljon kuntien investointitarpeita. Tulevien sote-keskusten investointeja tässä ei ole lainkaan. Nyt keskitytään pitkälti erikoissairaanhoidon tarpeisiin.

Aki Linden (sd.) totesi, että Varhan investointisuunnitelma täyttää jo nyt lainanottovaltuuden.

– Meille tulee tenkkapoo, kun tästä puuttuu tärkeitä investointeja.

Hyvinvointialueen järjestämisjohtaja Antti Parpo painotti, että investointisuunnitelma tulee talousarvion yhteydessä aluevaltuuston päätettäväksi. Tässä vaiheessa aluevaltuuston piti merkitä se vain tiedoksi, koska ministeriölle oli valmisteltava jokin suunnitelma. Hän myönsi, että investointisuunnitelma painottaa sairaalainvestointeja.

– Siellä on jo ne masterplanit tehty, kuntapuolelta ei ole ehditty kuin pintapuolisesti kysyä tarpeita. Aikamoisia murheenkryynejä meillä sieltä tulee vastaan. Investointipaineet ovat joka puolella isot.

Hän muistutti, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen investointipotti on kuitenkin suurin, mitä hyvinvointialueet ovat saaneet.

Investointisuunnitelmaa käsitellään aluevaltuustossa uudestaan talousarvion yhteydessä.

Sairaalarakentamista paljonVarhan investointisuunnitelman merkittävimmät rakennushankkeet ovat: psykiatrian uudisrakennus (Turku), sairaalan uudistaminen (Salo), T-sairaalan lisäosa (Turku), uusi U-sairaala (Turku), Senioritalo Alhainen (Salo), Ikääntyneiden perhehoitokylän tilatarveselvitys (Turku), Vapaudenkadun palvelutalo (Loimaa), Valkojärventien palvelutalo (Laitila) ja C-talo (Paimio).