Veronmaksaja ei huomaa muutosta

0

Kunnat laativat parhaillaan ensi vuoden talousarviota, niin myös Uusikaupunki. Yksi ratkaisevimmista luvuista on kunnan tuloveroprosentti, jota sote-uudistus muuttaa nyt ratkaisevasti. Kaupunginhallitus on esittänyt, että tuloveroprosentti olisi Uudessakaupungissa ensi vuonna 8,11. Moni lukija hätkähti, kun luki siitä uutisen. Osa tulkitsi niin, että veronkevennyksiä on tiedossa.

Näin ei valitettavasti ole. Kaikkien kuntien veroprosentteja alennetaan 12,64 prosenttiyksiköllä, mutta samalla valtion verotusta kiristetään vastaavasti. Muutos on siis tekninen, eikä vaikuta veronmaksajan lompakkoon. Kunnallisverotuksellisesti suhde muuttuu, mutta maksajalle se ei näy. Henkilöverotus pysyy kotikunnasta riippumatta kokonaisuutena entisellään: sen, minkä kunnallisverossa säästää, valtionverotuksessa häviää. Uudistuksella ei ole tarkoitus keventää eikä kiristää kenenkään verotusta. Uusikaupunkilaiset maksavat siis yhä edelleen veroja enemmän kuin kustavilaiset.

Kaupungin kannalta tilanne kuitenkin muuttuu ratkaisevasti. Jatkossa kiinteistöveron painoarvo kasvaa. Kaupunginhallitus esittää, että kiinteistöveroprosentit pidetään ainakin vielä ensi vuonna ennallaan.

185 kunnalla sote-uudistuksen mukana lähtevä vero- ja valtionosuusrahoitus on suurempi kuin kunnasta poistuva sote-kustannus. Näille kunnille valtionosuuksia lisätään. Kuntien on mahdollista tienata myös ylimääräistä valtionosuutta. Valtio nimittäin maksaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ”palkintorahaa”. Kaupunki voi saada enemmän valtionosuuksia, jos sohvaperunat saadaan salille.

Veronmaksajan kannalta mikään ei sittenkään suuresti muutu, ainakaan ensi vuonna.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän