Yaran Uudenkaupungin tehtaan päästöt pienenivät– Uusi prosessikattila toimi jopa odotettua tehokkaammin

0
Yaran Uudenkaupungin typpihappotehtaalla otettiin elokuussa käyttöön uusi prosessikattila.

Yaran Uudenkaupungin typpihappotehtaalla otettiin elokuussa käyttöön uusi prosessikattila. Reilun kahden kuukauden käytön jälkeen tehtaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet 95 prosenttia.

Runsaat viisi metriä halkaisijaltaan olevan kattilan asennus vaati tehdasrakennuksen muutostöitä ja asennuksineen prosessikattila oli 12 miljoonan euron investointi.

– Tavoitteena oli, että uuden kattilan avulla saataisiin aikaan noin 90 prosentin päästövähennys. Alustavien tulosten pohjalta voimme todeta, että tavoite on ylittynyt ja olemme tulokseen erittäin tyytyväisiä, toteaa Yara Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää .

Lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan typpihappoa kasveille välttämättömän typen raaka-aineena. Typpihappotuotannossa syntyy ilokaasua, joka on vahva kasvihuonekaasu. Yara on kehittänyt katalyyttiteknologian, jonka avulla ilokaasupäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti.

Katalyytti asennetaan typpihappotehtaan prosessikattilaan, jolloin se muuntaa haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi. Uuteen kattilaan mahtuu enemmän katalyyttimassaa ja sen avulla saadaan vähennettyä tehtaan ilokaasupäästöjä. Katalyyttiteknologia myös pienentää Yaran lannoitteiden hiilijalanjälkeä.

Suomessa Yara on vähentänyt lannoitetuotannonsa kasvihuonekaasupäästöjä reilun 10 vuoden aikana. Päästövähennys on pääosin saavutettu investoimalla Yaran katalyyttiteknologiaan.

Uudenkaupungin tehtaiden uusi investointi pienentää Yara Suomen lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä entisestään runsaat 60 prosenttia. Tämän lisäksi tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja selvitetään mahdollisuuksia korvata polttoöljy kaasumaisilla polttoaineilla.