Ympäristövahinkojen torjuntaharjoitus onnistui hyvin – sääolosuhteet muuttivat suunnitelmia

0
Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjesti viime viikonloppuna Uudenkaupungin vesialueilla Saame 22 -harjoituksen

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjesti viime viikonloppuna Uudenkaupungin vesialueilla Saame 22 -harjoituksen Useat yksiköt harjoittelivat Yaran läheisyydessä kahden päivän aikana ympäristövahinkojen torjuntaa.

– Kokonaisuudessaan viikonloppu sujui odotettua paremmin, mutta lauantain sääolosuhteet toivat tuulen ja sateen myötä vähän haastetta. Siirsimme harjoituspaikan lopulta tuulensuojaan. Sääolosuhteet toivat kaikille elävästi mieleen sen, miksi harjoitellaan, koska yleensä onnettomuudet sattuvat juuri tällaisissa keleissä, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palomestari Riku Koskinen kertoo.

Harjoituksessa testattiin erityisesti sik–sak-puomitusta, jolla on tarkoitus suojata rantoja. Sik–sak-puomitus helpottaa puomitukseen kerääntyvän öljyn keräämistä skimmer-työkalun avulla. Näin öljyongelma ei siirry toiseen paikkaan merialueella.

– Lyhensimme sään takia puomitettavan alueen pituutta alkuperäisestä 100 metrillä. Lauantain tuuliolosuhteet vaikuttivat myös puomien ankkurointiin. Oli tärkeää saada rantaryhmä turvalliseen paikkaan, koska tässä tapauksessa osa puomeista kiinnitettiin rantaan, Koskinen lisää.

Harjoituksen aikana kaupungin vesialueilla näkyi useita pelastuslaitoksen veneitä ja merialuksia. Harjoitukseen osallistuivat lähialueen sopimuspalokunnat sekä Uudenkaupungin paloaseman työvuorot.

Harjoitukseen osallistuvat sopimuspalokunnat olivat Iniön FBK, Taivassalon VPK, Kustavin VPK, Lokalahden VPK, Uudenkaupungin VPK, Pyhämaan VPK ja Pyhärannan VPK.

– Lauantai ja sunnuntai olivat keskenään identtiset harjoituspäivät. Harjoitukseen osallistui noin 20 henkeä päivää kohden, Koskinen laskee.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää Saame-nimellä kulkevan ympäristövahinkojen torjuntaharjoituksen joka vuosi. Harjoituspaikat vaihtelevat Uudenkaupungin edustan, Turun alueen ja Parainen–Kemiö-alueen välillä.

– Saimme lauantaina touhuta Uudessakaupungissa ihan rauhassa, koska paikalle ei tullut yleisöä. Sunnuntaina oli muutamia kalastajia liikkeellä, mutta he eivät haitanneet toimintaa. Myös Merivartioston Susiluodon yksikkö tuli seuraamaan toimintaamme, Koskinen summaa.