Ankerias pelasti siirtokunnan – Kalannin kirjastossa matkailua Pohjolassa

0
Satu Mattila luki tarinaa ankeriaasta.

Pohjolan hieno luonto ja kumma kala ankerias. Molemmat yhdistyivät Uudenkaupungin Pohjola-Nordenin Kalannin kirjastossa järjestämässä pohjoismaisen kirjallisuusviikon tilaisuudessa.

Yhdessä Vakka-opiston sekä Uudenkaupungin kirjastotoimen kanssa järjestetyssä tapahtumassa kuultiin aluksi Satu Mattilan lukemana luku Patrik Svenssonin teoksesta Ankeriaan testamentti . Kiehtova tarina siitä, miten Mayflower-laivalla uuteen maailmaan saapuneet siirtolaiset saivat tähän kalaan tutustua.

Voidaankin sanoa, että tämä tuttavuus alkuperäisväestön opastuksella pelasti koko siirtokunnan. Ankeriaasta sai kipeästi kaivattua ruokaa. Olisi voinut jopa ajatella, että ankeriaasta olisi sen myötä tullut Amerikan symboli. Sitä ei kuitenkaan pidetty siihen sopivana. Vieläkin tämän ”niljakkeen” elämänkiertoon liittyy paljon avoimia kysymyksiä.

Tuula-Riitta ja Antti Karlinin opastuksella saatiin tehdä kiertomatka Pohjolan luontoon. Voidaankin sanoa, että kyse on parhaasta osasta Eurooppaa.

Pohjolan luonto on moni-ilmeinen. Ulottuuhan se Jäämeren karuilta rannoilta Itämerelle ja Pohjanmeren hiekkadyyneille asti Tanskassa. On tuntureita, metsiä, järviä, jokia, vesiputouksia ja paljon muuta. Islantia tietenkään unohtamatta, jäätiköineen ja muine erityispiirteineen. Tiedätkö, mitkä ovat kunkin Pohjoismaan tunnuseläimet ja -kasvit. Vastaukset jutun lopussa.

Jokaisella Pohjolan maalla onkin omat asiansa, mistä ne maailmalla tunnetaan. Siellä kannattaa luontoretkeillä ja matkailla muutenkin. Ehkä tutustut myös maiden tunnuseläimiin ja -kasveihin. Näitä ovat Ruotsissa hirvi ja kissankello, Tanskassa kyhmyjoutsen ja puna-apila, Norjassa hirvi ja kanerva sekä Islannissa tunturihaukka ja lapinvuokko. Suomessa karhu ja kielo.

Rauno Laine