Autohuoltamo hakee säästöjä aurinkopaneeleilla – Poikkeusvuosi näkyy bensapumpulla ja rengaskaupoilla

0
Niin Mika Markelalle kuin muillekin yrittäjille kulunut vuosi on ollut täynnä epävarmuutta. Markela on kuitenkin tyytyväinen siitä, että asiakkaat ovat pysyneet uskollisina paikalliselle yrittäjälle.

Paikallinen Teboil-huoltamoyrittäjä Mika Markela on tänä syksynä tehnyt energiansäästöön ja ympäristökysymyksiin liittyviä päätöksiä. Hän on vaihdattanut myymälän, autopesulan ja -huoltamon valot ledeihin ja järkeistänyt mainosvalojen ja kylmiöiden käyttöä.

Markela on myös hankkinut aurinkopaneelit korjaamohallinsa katolle. Paneelit on asennettu rakennuksen Alisenkadun puoleiselle lappeelle.

– Katolle asennettiin 60 kappaletta 400 watin paneeleita. Järjestelmän nimellistehoksi tuli 24 kilowattia. Siihen ei kyllä talvella päästä, mutta aurinkoisina kesäpäivinä varmasti ja vuosituottoa pitäisi kertyä yli 20 000 kilowattituntia, Teboil-huoltamon Uudenkaupungin huoltokeskus Oy:n yrittäjänä toimiva Markela kertoo.

Teboilin huoltamohallin katolle on asennettu 60 aurinkopaneelia, joilla yrittäjä Mika Markela toivoo säästävänsä ainakin neljänneksen sähkölaskussa.

Paneelien ensimmäinen käyttöpäivä viikko sitten lauantaina oli aurinkoinen ja Markela totesi, että paneelit alkoivat tuottaa sähköä aamuyhdeksän aikoihin.

– Nyt toki eletään jo tämän vuoden viimeisiä viikkoja, kun auringosta vielä hiukan energiaa tulee, mutta jo helmi–maaliskuun vaihteessa aurinkopaneelijärjestelmän tuotto paranee nopeasti, Markela lisää.

Markela alkoi ensimmäisen kerran pohtia aurinkopaneelien hankintaa viitisen vuotta sitten, mutta investoinnin takaisinmaksuaika oli vielä silloin sen verran pitkä, ettei hän lopulta innostunut hankkeesta.

– Tänä päivänä ajatellaan myös vastuullisuutta ja energiakriisin takia ajankohta tuntui nyt oikealta, joten päädyin tekemään tilauksen paikalliselta yrittäjältä, Markela toteaa.

Huoltamon, autopesulan ja korjaamohallin sähkönkulutus on tähän asti ollut noin 200 000 kilowattituntia vuodessa. Tällä hetkellä Markelalla on pörssisähkösopimus. Aurinkopaneelit olivat iso investointi, mutta Markela on laskenut, että nykyisillä sähkönhinnoilla investointi kannatti tehdä.

– Tarkoituksena on nipistää sähkön vuosikulutuksesta 20–25 prosenttia. Aurinkopaneelit tuovat 10–15 prosentin säästöt ja valaisinratkaisuilla säästetään loput, Markela laskee.

Niin Markelalle kuin muillekin yrittäjille kulunut vuosi on ollut täynnä epävarmuutta. Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut ja hintojen nousu näkyy kaikkien rahapussissa. Myös tavaran toimituksissa on ollut haasteita ja kesällä uhkana oli talvirengaspula.

– Möimme kesällä paljon varastossa olleita renkaita ja saimme lähes kaikki uuteen sesonkiin tilatut renkaat, joten toistaiseksi renkaista ei ole ollut pulaa. Renkaiden hinnat ovat nousseet parissa vuodessa kymmeniä tai jopa satoja euroja, joten aiempaa useampi ajaa vanhoilla renkailla vielä sen yhden talven, Markela kertoo.

Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut myös bensapumpulla. Aiemmin suurin osa tankkasi kerralla tankkinsa täyteen, mutta siinä vaiheessa, kun bensan hinta nousi yli kahden euron, lisääntyivät pienemmät tankkaukset.

– Tankkia ei täytetä kerralla, vaan haetaan vähän ja aiempaa useammin. Onhan se aika iso summa, jos normaalikokoisen henkilöauton tankin täyttäminen vie 150 euroa, Markela lisää.

Markela myöntää, ettei kulunut vuosi ole ollut Teboil-yrittäjälle helppo, mutta hän on kiitollinen uusikaupunkilaisille siitä, että kaupunkilaiset muistavat hänen olevan samalla tavalla paikallinen yrittäjä kuin kaikki muutkin.

– Huoltoasema henkilöityy yrittäjään ja työntekijöihini ja olemme kaikki paikallisia. Palveluita on onneksi käytetty entiseen malliin, Markela kertoo.

Mika Markelan isä Jarkko Markela aloitti paikallisena TB-Huollon yrittäjänä vuonna 1978. Mika Markela on vetänyt yritystä nyt kymmenisen vuotta ja hänellä on 15 työntekijää.

– Ensimmäiset omat vuoteni olivat kasvun aikaa, mutta nyt viimeiset 2–3 vuotta on ollut melko tasaista. Toiminta ei voi näissä neliöissä kasvaa enempää, koska seinät tulevat vastaan. Suunnitelmia on, mutta tässä maailman tilanteessa pitää suurempia investointeja miettiä tarkkaan, hän pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän