Edessä paini Ukikyydistä

0

Valtuusto käsittelee ensi vuoden talousarviota 12. joulukuuta. Ei ole vaikea arvata, mistä asiasta valtuustossa väännetään. Ukikyydin jatkosta varmasti vielä keskustellaan.

Kaupunginhallitus päätti jättää talousarvioesityksestään pois Ukikyydin 340 000 euron määrärahan. Ratkaisu syntyi enemmistön äänin 4–7. Enemmistön muodostivat kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

Kaupunginhallituksen päätös on harmittanut erityisesti vanhempia ihmisiä, joiden arkea kutsuliikenne on helpottanut. Ikäihmisille on järjestetty omaakin kutsuliikennettä. Sakunkulmasta tilattava kutsuliikenne on vain ollut rajoitettua. Jos esimerkiksi lääkärinaika osuu toiseen päivään, terveyskeskukseen pitää mennä taksilla tai kinua kyytiä sukulaisilta tai tuttavilta. Ukikyyti on edistänyt ikäihmisten itsenäistä liikkumista. Kyytiä ovat käyttäneet myös lapsiperheet muun muassa harrastusmatkoihin.

Joku totesi lehtemme tekstaripalstalla, että reippailu tekee hyvää. Terveille se tekeekin, mutta jokin raja siinäkin on, kuinka pitkän matkan vesisateessa tai lumituiskussa viitsii tarpoa. Lisäksi kaikki eivät asu keskustassa.

Näistä syistä Ukikyyti nousee varmasti keskusteluun valtuustossa. Sen takaa muun muassa vanhusneuvoston adressi, johon oli kerätty maanantaihin mennessä 225 nimeä Ukikyydin puolesta sekä Jari Valkosen (ps.) aloite Vakka-Suomen joukkoliikenteestä. Myös Laura Kontu (kok.) on puhunut julkisesti laajemmasta joukkoliikenneratkaisusta.

Pinnan alla kytee nyt sen verran, että kyytikokeilu tuskin jää vain tähän. Ratkaisuna voisi olla esimerkiksi, että Ukikyyti jatkuisi vielä ensi kevään (määrärahatarve 160 009 euroa) ja sinä aikana suunniteltaisiin koululaiskuljetukset ja muut kyydit yhdistävä joukkoliikenteen malli.

Jo pelkästään ilmastosyistä jonkinlainen joukkoliikenne Uuteenkaupunkiin tarvitaan. Kaikilla ei ole varaa sähköautoon, eikä edes ajokorttia.