Energiakustannukset ravisuttavat maataloutta

0
Energian ja lannoitteiden hintojen nousu on vaikeuttanut monien maatilojen ja viljelijöiden toimintaa.

Maatalous on ajautunut edellisen vuoden aikana vaaralliseen ahdinkoon. Esimerkiksi lannoitteiden ja energian hinnat ovat vuoden aikana nousseet nopeasti vaikuttaen suoraan maatilojen toimintaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton lokakuussa yli 1 500 jäsentilalle tehdyn kyselyn mukaan kallis sähkö iskee yhä useammalle maatilalle. Maatiloja on joutunut tai joutumassa uusien ja kalliiden sähkösopimusten piiriin.

Maaseutupäällikkö Petri Puustinen kertoo huomanneensa paikallisilla tiloilla hintojen nousun vaikuttavan negatiivisessa mielessä viljelijöiden mielialaan ja koko toimintaan.

– Tilojen kannattavuus on heikentynyt entisestään ja nykytilanne heijastuu viljelijöiden mielialaan, kun kaikki vaan kallistuu koko ajan, Puustinen murehtii.

Kyselyn mukaan viidennes tiloista ei aio hankkia lannoitteita ensi kasvukaudelle lainkaan. Puustinen on myös tämän trendin huomannut paikallisilla tiloilla.

Vuotta 2021 varjosti hintojen nousun ohella myös poikkeuksellisen huono sato kuivuuden takia. Puustisen mukaan tänä vuonna sato oli kuitenkin suhteellisen hyvä.

– Hyvä sato oli viljanmyyjille mieleinen, sekä samoin myös rehua omille eläimille tuottavat viljelijät ovat olleet tyytyväisiä.

Varsinais-Suomessa maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä on vähentynyt tasaisesti edellisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna yrityksiä on maakunnassa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän tilaston mukaan 4 687. Tarkkoja lukemia ei tämän vuoden osalta ole vielä tiedossa, mutta Puustisen mukaan lukumäärä tulee tänäkin vuona pienenemään.

– On tullut normaalia vuotta enemmän tietoon lopettamisia. Tähän varmasti on vaikuttanut eniten kannattavuus tuotantokustannusten noustessa, mutta on myös ohjelmakauden vaihtuminen, kun kaikkien tukien ehdot muuttuvat. Ehkä myös nyt huomiota saanut eläkeindeksin nosto vaikuttaa, vaikka eläkkeelläkin saisi yrittää, Puustinen pohtii.

Energiahintojen nousun takia viljelijät joutuvat turvautumaan erilaisiin energiavaihtoehtoihin. Kyselyssä mukana olevista tiloista 26 prosentilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja 7 prosenttia ostaa pörssisähköä. Puustisen mukaan paikallisilla tiloilla on varauduttu korvaaviin vaihtoehtoihin

– Isoissa yksiköissä on biokaasulaitoksia. Muuten perinteistä hakelämmitystä ja aurinkopaneeleitakin on tullut lisää maaseudun taloihin, Puustinen kertoo.