Huispaus ja taikajuomat vetivät väkeä – Kirjaston Harry Potter -päivään osallistui yli 90 kävijää

0
Eveliina Lindfors, 12, haluaisi päästä Tylypahkan kouluun oppimaan leijuttamista. Noita (kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkinen) ehdotti, että hän tutustuisi kirjastossa huispaukseen.

Kun perjantaina tempaisi Uudenkaupungin kirjaston oven auki, saattoi aika lailla yllättyä. Vastassa oli nimittäin kaksi mustiin pukeutunutta noitaa.

Lapset eivät noitia säikähtäneet, vaan astelivat reippaasti sisään kirjaston Harry Potter -fantasiamaailmaan. Noita-asuissa kävijöitä vastaanottivat kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkinen ja informaatikko Elina Jalonen, jotka olivat yhtä innostuneita Harry Potter -päivästä kuin kaikki ne 90 kävijää, jotka osallistuivat teematapahtumaan.

– Olin 9-vuotias, kun ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin. Muistan vielä, kuinka kamalaa oli, kun piti odottaa seuraavaa kirjaa. Olen lukenut kaikki kirjat ja nähnyt Harry Potter -elokuvat moneen kertaan, Elina kertoi.

Niinpä hän osasi kertoa lapsille asiantuntevasti huispauksesta, jästeistä ja taikaliemistä. Asiaan vihkiytymättömille kerrottakoon, että Harry Potter -kirjat kirjoittanut brittiläinen kirjailija J.K Rowling on keksinyt teoksiinsa useita uudissanoja. Huispaus on velhokoulussa pelattava urheilulaji ja jästi tarkoittaa tavallista ihmistä, jolla ei ole taikataitoja.

Eveliina Lindfors, 12, osallistui jo toista kertaa kirjaston Harry Potter -tapahtumaan. Hän muisteli nähneensä ensimmäisen Potter-elokuvan jo 7-vuotiaana.

– Potterit on vaan niin hyvin keksitty. Tykkään fantasiatarinoista. Lisäksi Pottereissa tarinat ovat riittävän kokonaisia, Eveliina kehui kirjasarjaa.

– Olisi kiva päästä Tylypahkan koulun oppilaaksi. Siellä olisi mahtavaa asua. Haluaisin opetella leijuttamaan esineitä, tyttö kertoi nauraen.

Eveliina ei miettinyt hetkeäkään, kun hänen piti kertoa, mikä kirjojen hahmoista häntä erityisesti miellyttää.

– Ginny Wesley. Jos olisin Tylypahkan koulussa, Ginny voisi olla mun paras kaveri.

Elli Lahti, 9, mietti taikaliemitiskillä, minkälaisen juoman hän ottaisi. Tarjolla oli muun muassa iilimadon mehua, krokotiilin kuolaa ja lohikäärmeen pissaa. Juoman mausteiksi oli valittavana muun muassa kuivattuja rotanaivoja, pallokalan silmiä, yksisarvisen papanoita ja piikkisian piikkejä.

Elli osallistui kirjaston tapahtumaan äitinsä Anneli Lahden kanssa, sillä he molemmat ovat Potter-faneja.

– Kaikki Potter-elokuvat on katsottu miljoona kertaa, Anneli-äiti nauroi.

Kirjastossa oli jännitystä ilmassa, kun velhokoulun opettaja madame Huispaus ( Tuula Amberla ) kutsui osallistujia pöytähuispauskisaan. Mutta miten kävikään, kun madamen piti näyttää mallia.

– Se johtuu vain siitä, että taikasauvani jäi kotiin, madame Huispaus selitteli epäonnistunutta urheilusuoritustaan.

Pallon huispaaminen pienten koriskorien läpi oli niin vaativaa, että vain taian voimalla siitä saattoi selvitä kunnialla.